Irsko nastínilo další škrty v rozpočtu, podrobnosti v úterý

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 5. prosince (ČTK) - Irsko v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s dalšími výdajovými škrty, které se dotknou především sociálních výdajů, zdravotnictví a vzdělání. Celkem chce země ušetřit 2,2 miliardy eur, spolu s chystaným zvýšením daní by měl rozpočet proti původním plánům získat asi 3,8 miliardy eur (asi 95,5 miliardy Kč). Podrobnosti ale budou oznámeny až v úterý.

Nadcházející rozpočet bude zřejmě nejtěžší za posledních pět let a kvůli dluhové krizi nelze vyloučit, že Irsko bude škrtat ještě víc. Premiér Enda Kenny už v neděli večer vystoupil v televizi, aby obyvatele na další tvrdá opatření předem upozornil. Za posledních 25 let to bylo poprvé, co premiér Irska takto promlouval k národu.

Irsko je teprve v polovině osmiletého cyklu drastických výdajových škrtů a zvyšování daní, což má Dublinu pomoci dostat pod kontrolu deficit veřejných financí. Ten je nejvyšší ze všech průmyslových zemí. Na nynějším postupu se Irsko dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, u nichž si zajistilo pomoc už za finanční krize.

Irsko je nyní často dáváno za příklad ostatním zadluženým zemím, neboť se mu daří bez protestů obyvatel prosazovat úsporná opatření. Ta mají v úhrnu dosáhnout asi 21 miliard eur (zhruba 528 miliard Kč), což odpovídá 13 procentům hrubého domácího produktu země. Vláda je ale nucena sáhnout k ještě výraznějším úsporám.

Premiér Kenny chce do roku 2015 ušetřit 12,4 miliardy eur. Plán úspor na příští rok podle něj bude nejtvrdší za dobu, co bude v úřadě. V čele irské vlády je Kenny teprve od letošního března.

Podrobnosti k rozpočtu na příští rok, především ke zvyšování daní, vláda představí v úterý. Velká část plánu už je ale známa, protože agentura Reuters už se k podrobnostem dostala. V daňové části půjde hlavně o nárůst horní sazby daně z obratu o dva procentní body.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK