Dispozice rodinného domu: Závětří (1. díl)

31.10.2003 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Hledání podoby našeho budoucího "ideálního" rodinného domu je obvykle během na dlouhou trať. Je třeba zohlednit celou řadu parametrů, vlastností, rozměrů a dispozic, abychom si mohli před začátkem stavebních prací skutečně poctivě přiznat, že jsme pro přípravu našeho spokojeného budoucího bydlení udělali maximum.

První díl nového seriálu, jehož řádky právě čtete, by měl přinést dostatek rad každému, kdo se právě zamýšlí nad rozvržením a dimenzemi jednotlivých místností rodinného domu. Začneme zcela logicky tam, kudy do domu vstupujeme, tedy závětřím a zádveřím, v dalších pokračováních si postupně projdeme další místnosti včetně jejich proporcí, vzájemných vztahů a kolizních míst...

Závětří: Vítaná ochrana před rozmary počasí
Někde na pomezí mezi zahradou a interiérem rodinného domu se nachází závětří. Přestože nepatří mezi plnohodnotné místnosti, zastává v organismu obytné stavby velmi významnou funkci. Je to totiž právě závětří, které nás chrání před větrem, deštěm nebo sněhem při hledání klíčů a odemykání vstupních dveří. Zde můžeme v létě postát a hledat po kapsách sluneční brýle v chladivém stínu. A co teprve návštěvníci nebo pošťačka, kteří po zazvonění nechtějí vyčkávat našeho příchodu v dešti?
Řešení není nijak složité - ochranu vchodu v podélné fasádě nám poskytne přesah střechy, vchod ve štítu ochrání samostatná markýza, kterou přizpůsobíme vzhledu a stylu domku. Na fasádě funkcionalistické vilky se bude vyjímat lehká skleněná stříška nesená subtilními a elegantními kovovými táhly, tradiční zděný dům se sedlovou střechou a vikýři lépe doplní malá sedlová stříška pokrytá pálenými taškami a podepřená zděnými sloupky z režného zdiva. Zajímavým a osvědčeným řešením je zapuštění vchodu od lícové fasády do výklenku, jehož rozměry a architektonický výraz odpovídají velikosti a významu objektu.
Protipólem zapuštěného závětří je závětří předsunuté, které chrání boční stěny přistavěné k fasádě rodinného domu. Zajímavým prvkem v celkovém výrazu domu může být zádveří částečně nebo úplně prosklené, které v kontrastu k plným obvodovým zdem (často severní fasády) stavbu opticky vylehčí.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ