ČR se k reformní dohodě zatím nepřipojí, ještě to zváží

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. prosince (zpravodajové ČTK) - Evropská unie se v noci na dnešek neshodla v rámci snah o nalezení řešení pro boj s krizí na změně základní smlouvy EU. Většina států se nicméně dohodla, že se vydá cestou mezivládní dohody. K ní se však podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho nepřipojí Británie a Maďarsko; Česko a Švédsko to ještě zváží. Premiér Petr Nečas ale doporučuje obezřetnost.

"Ukázalo se, že není průchodná cesta změn základních smluv ve 27 zemích," řekl po takřka desetihodinovém jednání Nečas. Dodal, že vzniká projekt nové mezivládní smlouvy, v níž by se sdružily země eurozóny, pro něž by platila přísnější pravidla a automatické sankce v případě nedodržení svých rozpočtů. K tomuto uskupení se budou moci přidat i další země, které nepoužívají euro.

"Česká republika se nepřidá, protože mimo jiné předseda vlády neměl a nemá mandát," uvedl Nečas. Česko chce "velice pečlivě" výslednou podobu zmíněné smlouvy. Nečas dodal, že Praha není jediná, kdo se nepřipojil, protože totéž odmítly i Švédsko, Maďarsko a Velká Británie. Zda se připojí nakonec i Česko, bude záležet na výsledné smlouvě, Nečas nicméně doporučil spíše obezřetnost a opatrnost.

Unijní prezident Herman Van Rompuy po jednání, které bude dnes pokračovat, prohlásil, že členské země eurozóny a další členské státy EU budou také usilovat o to, aby zajistily dalších 200 miliard eur zdrojů pro Mezinárodní měnový fond (MMF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK