Co týden dal?

09.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Česku vzrostla nezaměstnanost i inflace. Sice se to čekalo, nemění to však nic na tom, že nejde o dobré zprávy. Více v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu schválila novou úvěrovou tranši pro Řecko. Fond tak této silně zadlužené zemi poskytne 2,2 miliardy eur (zhruba 55 miliard Kč).
  • Německý automobilový koncern Volkswagen plánuje výstavbu nové továrny na severozápadě Číny. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung na svých internetových stránkách. Dodal, že nová továrna by mohla vyrábět například vozy Škoda Octavia.
  • Výnos italských státních dluhopisů se splatností deset let poprvé od konce října klesl pod hranici šesti procent. Investoři mají o klíčové italské obligace zájem navzdory tomu, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala před hromadným snížením ratingu 15 zemí eurozóny včetně Itálie. Ještě nedávno byl výnos u tohoto papíru nad kritickou hranicí sedmi procent.
  • Čína má nakročeno k revoluci břidlicového plynu a těžba z těchto zdrojů by měla překonat i prudce rostoucí produkci ve Spojených státech. Řekl to na Světovém kongresu o ropě a plynu v Kataru předseda správní rady čínské státní energetické společnosti Sinopec Fu Čcheng-jü. V pondělí čínští činitelé v katarské metropoli Dauhá oznámili, že britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell nalezl v Číně slibné ložisko břidlicového plynu.
  • Pokud se budou chtít evropské banky úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se duhové krize v eurozóně, budou muset navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (2,9 bilionu Kč). To je o téměř osm procent více, než se předpokládalo před dvěma měsíci. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se zprávou Evropského bankovního úřadu (EBA).
  • Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o pět procent. Oznámil to tamní statistický úřad. Opravil tak svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého hospodářský propad dosáhl 5,2 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Prodej nových aut na českém trhu za 11 měsíců letošního roku stoupl meziročně o 2,7 procenta na 158.263 vozů. Dovoz ojetin vzrostl o tři procenta na 122.896 aut. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.
  • Průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 562 korun na 24.089 Kč, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta.
  • Vláda neschválila zvýšení minimální mzdy, její současná výše 8000 Kč tak zůstane od ledna zachována. Ve hře byly dva návrhy, a to zvýšení na 8400 či 8500 Kč.
  • Český parlament letos neschválí nový záchranný fond eurozóny - Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Po úterním rozhodnutí sněmovny svůj souhlas odložil minimálně na příští rok také Senát. O odklad požádal v obou komorách ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ke schválení návrhu je třeba ústavní, neboli třípětinová většina zákonodárců. Problémy se schválením má zejména ODS.
  • Míra nezaměstnanosti se v listopadu zvýšila o desetinu procentního bodu na osm procent a podle analytiků bude dále růst. V následujících měsících by podle nich mohla překročit i devět procent, což se stalo naposledy letos v březnu. Důvodem nárůstu bude mimo jiné ukončování termínovaných úvazků koncem roku i nepříznivý vývoj ekonomiky.
  • Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu vyšší, než odhaduje Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Za rozdílem jsou především ceny potravin. Je pravděpodobné, že se v cenách potravin v posledních dvou měsících začíná s předstihem projevovat vliv zvýšení snížené sazby DPH, ke kterému dojde od ledna 2012, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly meziročně o 2,5 procenta.
  • Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, což je o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta, předběžný odhad uváděl stagnaci. Uvedl to Český statistický úřad s tím, že hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává pouze zahraniční obchod s výrazným předstihem růstu vývozu před dovozem.   

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

      


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Životní minimum jednotlivce v roce 2012 činí 3 410 Kč, životní minimum vícečetné domácnosti si můžete spočítat v naší kalkulačce.

 

Anketa

Státní podpora stavebního spoření klesne na nejvýše 2000 Kč ročně. Novelu o jejím omezení podepsal prezident Václav Klaus. Stát tak má ročně ušetřit pět až šest miliard korun. Co si myslíte o tomto opatření?

  • Když na to není, tak na to není - 37 %
  • Je to nesprávné opatření - 16 %
  • Ušetřit by bylo možné jinde - 47 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU