Některé zahraniční stavební firmy můžou kvůli krizi odejít z ČR

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Pokračující krize tuzemského stavebnictví může vyústit až do odchodu některých zahraničních firem z českého trhu. Stavaře drtí škrty státních výdajů na výstavbu infrastruktury, propad odvětví prohloubí pravděpodobně také očekávané přiškrcení bankovních úvěrů kvůli krizi v eurozóně. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České republice (SPS) Václav Matyáš.

"Některé ze zahraničních firem už neuvažují jen o utlumení výroby, ale přímo o tom, že s byznysem v České republice skončí," uvedl šéf stavařského svazu. U největších stavebních firem ale podle Matyáše odchod nehrozí. Na růžích ovšem nyní nemá v Česku ustláno většina společností. Podle prezidenta SPS velká část podniků nemá využití například pro nákladně pořízenou techniku nebo propouští.

"Produkce stavebnictví se za poslední tři roky snížila o 150 miliard korun, zakázka pro příští rok signalizuje, že se propad může prohloubit o dalších 40 miliard korun. Takový propad nezaznamenal žádný obor české ekonomiky. Ochlazení poptávky vede k tomu, že celá řada menších a středních firem čelí existenčnímu ohrožení, mnohé již neexistují," řekl Matyáš.

Pozice velkých společností je díky kapitálové síle lepší. "Ve vztahu k bankovním domům mají velké podniky jinou kredibilitu, i když už i v jejich případě se banky ošívají," řekl šéf svazu. Banky podle Matyáše nyní považují stavebnictví za rizikový sektor.

V poradním sboru premiéra pro oblast stavebního průmyslu jednali nedávno zástupci SPS o situaci v odvětví také s předsedou vlády Petrem Nečasem. Šéfa kabinetu se stavaři snažili přesvědčit, aby stát tolik neškrtal investice na dopravní stavby nebo podporu bytové výstavby. "Ze schůzky jsme ale spokojení neodcházeli," poznamenal šéf SPS.

Významným zdrojem oživení může být pro tuzemské stavební firmy v budoucnosti také účast na plánované dostavbě dvou jaderných bloků v Temelíně, uvedl Matyáš. Má to však podle něj háček. "Nedělejme si iluze, že vlastní výstavba v Temelíně začne před rokem 2017. Osobně si myslím, že vzhledem k situaci v Evropě se nezačne ani do roku 2020," řekl.

České stavebnictví v říjnu podle Českého statistického úřadu meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém poklesu o 7,1 procenta.

Vývoj výkonu tuzemského stavebnictví: Rok Výkon v mld. Kč 2008 547,6 2009 520,6 2010 488,6 2011* 440,0 2012** 400,0

* očekávaná skutečnost

** odhad

Zdroj: SPS

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK