Do obří zóny v kasárnách Stříbro chce vstoupila první silná firma

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stříbro (Tachovsko) 14. prosince (ČTK) - Přes 350 lidí plánuje zaměstnat ve Stříbře rakouský RSF Elektronik s.r.o. Po třech letech příprav místní průmyslové zóny v areálu bývalých kasáren je to první silný investor. Do poloviny roku 2013 vybuduje RSF ve Stříbře závod, ale už nyní nabírá lidi. Vyrábí přesné obrobky a kabelové systémy pro průmyslové účely, řekl dnes ČTK Vladimír Müller, prokurista společnosti Waystone CZ, která 47hektarový areál pro investory připravuje.

"Investor koupí od města plochu o rozloze téměř 4,5 hektaru. Součástí výrobního závodu bude také špičkové centrum přesného obrábění. V první fázi bude stříbrský závod zaměstnávat více než 350 lidí," dodal. Prodej pozemku budou schvalovat zastupitelé v pondělí.

Na Stříbrsku je vyšší nezaměstnanost, zájem o práci tam mají stovky lidí; další stovky dojíždějí jinam. V polovině roku 2009 tam skončila firma Alcoa Fujikura, a o práci tak přišlo 1800 lidí. "Jakékoliv snížení procenta nezaměstnanosti kladně ovlivní život města v mnoha směrech," uvedl starosta osmitisícového Stříbra Bohuslav Červený.

"Konkrétní jednání probíhají s dalšími dvěma zajímavými zájemci o podnikání v zóně. Jde o zahraniční firmy," uvedl Müller. Aktuální vyšší zájem investorů vysvětluje tím, že zóna je pro ně připravená. Waystone spolu s městem nabízí širokou škálu pozemků od velikosti 3000 metrů čtverečních do 6,5 hektaru.

RSF Elektronik, která už vyrábí v Chotěšově u Plzně, se přesune do Stříbra a jeho sesterská společnost MD Elektronik v Chotěšově zůstane a bude expandovat. Už nyní nabírá ve Stříbře například obráběče kovů, kteří budou zatím pracovat v Chotěšově. "Lokalitu jsme vybrali s ohledem na připravenost pozemku a jeho připojení na inženýrské sítě, na vzdálenost od našeho současného areálu, umístění poblíž centra města Stříbra s blízkým napojením na dálnici a do budoucna zdrojem kvalifikované pracovní síly," uvedla RSF Elektronik v tiskové zprávě.

Z bývalých kasáren má do 12 až 15 let vzniknout nové předměstí s lehkým průmyslem, obchody a byty. Pro průmysl je určeno přes 20 hektarů. Waystone dále připravil s místním developerem první bytový projekt na 20 řadových domků. V areálu působí pět firem, které zaměstnávají 50 lidí.

RSF Elektronik, přední světový výrobce přesných snímačů pro průmyslové účely, je součástí německého koncernu Dr. Johannes Heidenhain, který ve více než 50 pobočkách po světě zaměstnává přes 7500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK