Rozestavěné outletové centrum u D1 jde po exekuci do dražby

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Rozestavěné outletové centrum s názvem Exit 66 stojící u dálnice D1 nedaleko Benešova míří po exekuci do dražby. ČTK to dnes zjistila z přehledu veřejných dražeb na serveru www.justice.cz. Developer projektu Credit Finance Group, dříve vystupující jako Devo Group, totiž prostřednictvím své firmy BDL Czech dluží za výstavbu centra stavební firmě Průmstav.

Vyvolávací cena pozemků a rozestavěného centra je 30,8 milionu korun, výslednou cenu nemovitosti stanovil odhad na 46,2 milionu.

Stavební práce na nákupním areálu začaly v roce 2007. V první polovině roku 2008 byly přerušeny a již se neobnovily, uvedla soudní exekutorka Jana Tvrdková. Na místě tak nyní stojí jen opuštěná betonová kostra budovy. Ještě letos na jaře Credit Finance Group oznámila, že chce znovu začít stavět na začátku roku 2012 s tím, že otevření outletového centra plánuje na konec příštího roku.

Dražené pozemky mají celkovou výměru 196.155 metrů čtverečních. Samotné obchodní centrum mělo mít 18.000 čtverečních metrů. Z materiálů soudní exekutorky vyplývá, že nedaleká obec Loket není nakloněná tomu, aby na pozemcích vznikla těžší výroba nebo logistické centrum, které by okolí zatížila hlukem a prachem. "Vzhledem ke strategické pozici vedle dálnice D1 a rozsáhlé dostupnosti je představitelné využití stavby například pro účely lehké výroby či sklady," sdělila exekutorka Tvrdková.

V Česku zatím fungují pouze dvě outletová centra s několika desítkami obchodů. Zatím jako poslední tuzemské outletové centrum otevřela brány v roce 2007 pražská Fashion Arena. První bylo centrum Freeport na česko-rakouském přechodu v Hatích na Znojemsku. Neslavně skončila již postavená Galleria Moda v Praze u Ruzyně. Už stojící nákupní centrum je stále zavřené, developer skončil v konkurzu.

První outletová centra vznikla v 80. letech v USA, kde se tímto způsobem značkoví výrobci zbavovali přebytků a uvolňovali místo novým sezonním kolekcím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK