ÚOHS: Aelia může rozšířit své aktivity na pražském letišti

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. prosince (ČTK) - Aelia Czech Republic, provozovatel bezcelních obchodů, může rozšířit své aktivity na pražském letišti Ruzyně. Antimonopolní úřad jí povolil bez podmínek nákup konkurenční společnosti UG Air. ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa. Fúze podle něj nevzbuzovala obavy z možného narušení hospodářské soutěže.

Rozhodnutí je již pravomocné. ÚOHS při posuzování případu podle Chalupy použil výsledky spotřebitelského průzkumu zaměřeného na chování zákazníků na Letišti Praha Ruzyně.

Aelia Czech Republic kupuje UG Air od podnikatelů Jiřího Šimáněho a Jaromíra Šmejkala. Firma na letišti Ruzyně provozuje deset duty free obchodů. Hodnota transakce nebyla zveřejněna, podle E15 se dá očekávat v řádech stamilionů, případně přes miliardu Kč.

Nákupem UG Air předčí Aelia dalšího ruzyňského provozovatele bezcelních obchodů, kterým je firma Dufry CE. Ta má nyní na pražském letišti osm obchodů z celkových 20. Kromě bezcelních obchodů patří do portfolia UG Air i čtyři "obyčejné" letištní prodejny.

Aelia Czech Republic má v současné době na letišti dva bezcelní obchody, které v roce 2009 koupila od Českých aerolinií. Kromě dvou prodejen na Ruzyni získala tehdy za celkem 764 milionů i jednu provozovnu na letišti v Karlových Varech a prodej na palubách letadel ČSA.

Česká Aelia je společným podnikem Aelia Group a HDS Retail Czech Republic. Oba subjekty jsou součástí francouzské skupiny Lagardere Services, která patří ke světovým lídrům mezi obchodníky v dopravních terminálech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK