Akcie v USA dopoledne kvůli dluhové krizi v EU a ropě klesly

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesly. Ke ztrátám přispěly přetrvávající obavy z evropské dluhové krize a pokles cen ropy o čtyři procenta, který stáhl dolů energetické společnosti.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones klesl o 1,1 procenta na 11.823 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,9 procenta na 2530 bodů, napsala agentura Reuters.

Itálie dnes prodala pětileté státní dluhopisy s rekordním úrokem a euro poprvé od ledna kleslo pod důležitou úroveň 1,3 USD. To ukazuje, že na evropské vlády dále tlačí dluhové krize. Euro za poslední tři dny ztratilo více než tři procenta.

Světové ceny ropy dnes prudce klesly a ke konci odpoledne ztrácely více než čtyři dolary na barel. Trh reagoval na rozhodnutí ropného kartelu OPEC, který stanovil vysoký těžební limit, ale neřekl, jak bude bránit případnému propadu cen. K cenovému poklesu přispívala i pokračující dluhová krize, která srazila kurz eura proti dolaru. Snížení cen ropy stáhlo dolů akcie energetických firem, jako Cabot Oil & Gas Corp, Alpha Natural Resources Inc. a Apache Corp.

Nejvyšší ztráty dopoledne zaznamenala společnost First Solar, která klesla o více než pětinu. Největší výrobce solárních panelů v USA snížil odhad zisku na letošní rok, protože odvětví má problémy kvůli slabšímu hospodářskému růstu po celém světě a snížení výdajů vlády na alternativní zdroje energie. Oslabila i strojírenská firma Caterpillar, naopak kosmetická firma Avon po oznámení odstoupení generálního ředitele posílila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK