HN: Komárkova skupina KKCG koupí podíl ve firmě Vemex

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Miliardář Karel Komárek, majitel skupiny KKCG, se ještě letos chystá majetkově vstoupit do české firmy Vemex ovládané ruskou státní plynárenskou společností Gazprom. S odvoláním na své zdroje to píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). KKCG prý odkoupí 16 procent akcií Vemexu od švýcarské firmy EW East-West Consult AG, kterou vlastní skupina fyzických osob s vazbou na Gazprom. Cena transakce se údajně bude blížit miliardě korun.

Mluvčí KKCG Daniel Plovajko informaci o koupi podílu ve Vemexu nepotvrdil ani nevyvrátil. "Investiční a akviziční projekty jsou komunikovány až po jejich dokončení," řekl HN. Vyjádření šéfů Vemexu se deníku nepodařilo získat.

HN připomínají, že skupina KKCG v roce 2008 podepsala s Gazpromem memorandum o spolupráci při stavbě podzemní zásobníku plynu za několik miliard korun v Dambořicích na jižní Moravě. "Po koupi akcií Vemexu budou následovat smlouvy o účasti Gazpromu na stavbě zásobníku," cituje deník svůj zdroj. Podíl na zásobníku je podle HN pro ruský koncern výhodný - Gazprom se snaží pevně usadit na evropském trhu a moravský zásobník může využívat k uskladnění plynu pro Česko a okolní země.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby regionu.

KKCG je nadnárodní finanční a investiční skupinou, která se zaměřuje hlavně na oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Působí v Evropě, Asii, severní Americe a Africe, má pobočky v 11 zemích světa. Letos například dokončila akvizici ropného terminálu v ruské Samarské oblasti. KKCG loni zvýšila zisk na rekordních 14,3 miliardy korun. Spravuje majetek převyšující 30 miliard korun.

Vemex působí na českém plynárenském trhu od roku 2006. Letos společnost plánovala dodat svým odběratelům tři miliardy kubíků zemního plynu. Většinovým vlastníkem Vemexu je ruská společnost Gazprom Germania GmbH. Vemex se podílí zhruba osmi procenty na dovozu plynu do Česka a soustředí se na dodávky velkým průmyslovým podnikům.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK