iDnes: V čele Státního fondu rozvoje bydlení bude Radim Koliba

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Novým ředitelem Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) bude od Nového roku Radim Koliba. Do funkce ho jmenoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, uvedl dnes server iDnes. Koliba před nástupem Jankovského v roce 2010 působil na ministerstvu pro místní rozvoj jako náměstek bývalého ministra Rostislava Vondrušky. Poté se stal ředitelem zoologické zahrady v Hodoníně.

V čele fondu bydlení byl od září přechodně náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Funkci vykonával poté, co z pozice ředitele na vlastní žádost odešel Ľubomír Vais.

SFRB ze zákona shromažduje finanční prostředky určené na podporu bydlení, podporuje soukromé a obecní investice do výstavby bytů, oprav a modernizace bytů a výstavby technické infrastruktury. Fond dále rozděluje peníze určené na podporu bydlení a sjednává smlouvy s bankami, obcemi i s jednotlivými příjemci podpory. SFRB rovněž rozděluje příspěvky z fondů Evropské unie podle schválených projektů se zabezpečeným kofinancováním.

Sněmovna tento týden schválila rozpočet SFRB na příští rok. Celkem 300 milionů korun bude mít fond v roce 2012 na poskytování nízkoúročených úvěrů podporujících výstavbu nájemních bytů hlavně pro sociálně ohrožené skupiny, jako jsou například senioři. Na obnovu bytů poškozených případnými povodněmi je určeno 20 milionů korun. Sto milionů je určeno mladým lidem na pořízení bydlení.

Ze státního rozpočtu by fond neměl dostat žádnou dotaci. Splátky z poskytnutých úvěrů by mu měly vynést 705 milionů korun, úroky z těchto úvěrů 147 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK