Povinné ručení nekryje jen škody na autech

10.11.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Každou hodinu se na našich silnicích stane škoda za 1 milion Kč, a přesto zhruba 150 tisíc aut jezdí nepojištěných. Majitelé si asi neuvědomují, co všechno se z povinného ručení hradí, že to nejsou pouze škody na vozidlech nebo na zdraví, ale třeba i…

Téma tohoto týdne: Vše o povinném ručení

Povinné ručení je všeobecně zažitý termín pro "pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla". Povinnost uzavření pojištění vyplývá ze zákona a je zárukou toho, že poškozený obdrží náhradu škod způsobených někým jiným. Pojištění se vztahuje na škody způsobené na zdraví nebo usmrcením a dále na věcné škody (poškození, zničení nebo ztráta věci). Jsou z něj hrazeny i náklady spojené s právním zastoupením při uplatňování nároků a škody mající povahu ušlého zisku.

Řidiči mají mnohdy mylnou představu, že z povinného ručení se hradí pouze škody na automobilech. V praxi se z něj hradí veškeré způsobené škody, tedy např. i na dopravních značkách, budovách i jiném majetku…

Škody na zdraví
Z povinného ručení se poškozenému motoristovi, spolucestujícím nebo chodcům platí především škody na zdraví - bolestné, ztížení společenského uplatnění, ušlý výdělek či u podnikatelů ušlý zisk, náklady léčení zdravotní pojišťovny, potřebné léky, rehabilitace, náklady na cestovné a další položky, které dosahují mnohonásobně vyšších částek, než za poškozená vozidla. Některé nároky se odškodňují jednorázově, některé jsou opakující se a ve formě tzv. renty vypláceny po mnoho let, v některých případech i doživotně.
Od 1. 1. 2002 platí nová právní úprava pro odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění. S rostoucí životní úrovní samozřejmě rostou i nároky poškozených, jedná se především o náklady, které pomohou vrátit poškozeného do života, který vedl před nehodou, příp. o nároky na pečovatelskou službu.

Ekologické škody
Z povinného ručení se hradí také nehodou vzniklé ekologické škody. Jde většinou o únik nebezpečných látek (benzínu, nafty, petroleje či jiných chemikálií) do půdy nebo vody jako důsledek dopravní nehody. Náklady na odstranění následků ekologické havárie spočívají v odstranění těchto látek, provedení dekontaminace zasažené zeminy, příp. vody, monitorování a vyhodnocování množství uniklých látek a jiná nutná opatření, která zabraňují dalšímu šíření  látek a vzniku dalších škod.

Železniční přejezdy
Za letošní první pololetí došlo ke 117 dopravním nehodám na železničních přejezdech, při nichž zahynulo 23 lidí. Při těchto nehodách dochází kromě vážných a smrtelných úrazů k rozsáhlým škodám na vlakové soupravě, zabezpečovacím zařízení přejezdu a také na železničním svršku, což je také hrazeno z povinného ručení. Dále se z povinného ručení hradí náklady na případnou náhradní dopravu, náklady spojené s obnovením provozu na železnici a škody na zdraví způsobené cestujícím ve vlaku.

Na co se povinné ručení nevztahuje?
Povinné ručení se nevztahuje například na škody, které utrpí vozidlo (tomu slouží havarijní pojištění) a jeho řidič, který škody způsobí, škody vzniklé manipulací s nákladem stojícího vozidla, škody, které způsobíte provozem vozidla při účasti na organizovaném motoristickém závodu nebo soutěži (pokud při tomto závodu nejste povinni dodržovat pravidla silničního provozu). V případě, že byla škoda způsobena vlastníku vozidla provozem jeho vlastního vozidla řízeným jinou osobou, hradí pojišťovna pouze škodu na zdraví nebo usmrcení.

Jeden konkrétní případ za všechny: Představte si situaci, kdy své auto, nebo auto, které máte na leasing, zapůjčíte známému. Ten vám tímto automobilem způsobí škodu na vašem majetku a zdraví - poškodí třeba automatická vrata u garáže a přejede vám nohu. Pojišťovna vám v tomto případě uhradí škodu na zdraví, náhradu škody na garážových vratech musíte požadovat přímo na viníkovi.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky