Jak koupit a jak prodat podílové fondy

06.11.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Potřebujete rychle peníze nebo vám naopak přebývají? Nabízíme vám řešení. Investujte do podílových fondů. Stačí si zvolit investiční cíl, vybrat optimální míru rizika a následně časový horizont, po kterém by měly podílové fondy přinést výnos.

Návod ke koupi podílových listů

Uveďte název podílového fondu, počet kusů a případně i limitní cenu, kterou jste ochotni ještě pro nákup akceptovat. Pak stačí zadat příkaz k nákupu podílových fondů a je to. Nevěříte? Přesvědčíme vás!

Kde:  
- sídlo společnosti obchodující s cennými papíry, např. Burza cenných papírů Praha, RM-Systém, apod.
banka, která vede váš účet
- u vás doma (s obchodníkem s cennými papíry)
- korespondenčně (poštou, mailem, ...)
- internet

Co vzít sebou:
- občanský průkaz
- může být i poslední výpis ze Střediska cenných papírů („modrý papír“)

Co uzavřít:
- uzavřete smlouvu upravující podmínky mezi Vámi jako klientem a obchodníkem s cennými papíry
- smlouvy si můžete nechat poslat poštou či faxem
- potom je ale nutné nechat notářsky ověřit vlastní podpis a také smlouvu odeslat zpět obchodníkovi s cennými papíry

Jak zaplatit:
- složte požadované množství peněz na účet obchodníka s cennými papíry
- ptejte se na přesné číslo účtu, kód banky, variabilní, resp. specifický symbol, aby Vaše platba proběhla hladce

Jak si koupit podílové fondy:
- zadejte prostřednictvím formuláře, telefonicky, mailem či po internetu příkaz k nákupu podílových fondů
- uveďte název podílového listu, počet kusů, případně i limitní cenu, kterou jste ochotni ještě pro nákup akceptovat. Pokud hodláte nakupovat častěji, využívejte služeb osobního makléře. Komunikujte s ním telefonicky, mailem nebo cestou internetu.
- po provedení nákupu obdržíte zpravidla poštou potvrzení (konfirmaci), ze kterého se dovíte, co a za kolik jste nakoupili
- nakoupené podílové listy Vám jsou připsány na klientský účet u obchodníka s cennými papíry
- rozdíl mezi cenou PL a výší složených peněžních prostředků může zůstat na klientském účtu u obchodníka s cennými papíry nebo bude poukázána převodem na Váš bankovní účet.


Návod k prodeji podílových listů

Rozhodnutí o prodeji podílů v investičních fondech není vždy jednoduchou záležitostí. Ukončení investice v době, kdy jsou kurzy na úplném dně, by pro Vás zřejmě znamenalo realizaci zbytečných ztrát. Prodej dříve než po šesti měsících by Vám způsobil zbytečně daňovou zátěž navíc. Pokud totiž nakoupíte podílové listy jako fyzická osoba a budete je mít ve svém držení více než 6 měsíců, pak jsou při odkupu výnosy z prodeje podílových listů osvobozeny od daně z příjmu (15 %).

Držte se proto přísloví "dvakrát měř a jednou řež". Poraďte se případně s Vaším investičním poradcem.

Kolik dostanu:
- pokud jste pevně přesvědčeni prodávat, pak vězte, že investiční fond Vám vyplatí investované prostředky během několika málo dní
- jestliže potřebujete nutně své peníze zpět, pak je dostanete ve výši odpovídající aktuálnímu kurzu jednoho podílového listu (NAV) případně snížené o výstupní poplatek

Proč prodávat:
K ukončení investice do fondu Vás může přimět nejen Vaše potřeba, ale i situace uvnitř investičního fondu. Nezdá se Vám, že fond dosahuje nízkých výnosů ? Znáte lepší možnost, kam vložit své prostředky ? Neukvapujte se. Při jakémkoli srovnávání výnosů vycházejte z dlouhodobých statistik. Nenechte se například zlákat krátkodobými výnosy některých fondů. Ty totiž mohly být způsobeny účetními mechanismy či velmi výhodným, ale náhodným a jednorázovým prodejem části portfolia fondu. 
Když už jsme narazili na pojem portfolio fondu, pak si představte, že dojde k menšímu burzovním krachu, pod jehož vlivem se manažeři Vašeho fondu rozhodnou částečně přeskupit strukturu portfolia. Podíl Vámi tak preferovaných akcií výrazně klesne. Je pouze na Vás, zda budete tuto skutečnost respektovat.
 
Stejně tak nemusíte vzít zavděk převodem fondu pod jinou investiční společnost. Třeba proběhne fúze dvou investičních společností a co pak? Naše rada je prostá: "Nemáte-li k novému správci fondu důvěru, raději investujte jinde".

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky