Akcie v USA v poledne po statistice mírně vzrostly

27.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne kolísaly mezi mírným ziskem a ztrátou. Důvodem byly smíšené statistické údaje, které ukázaly, že důvěra spotřebitelů rostla, ale ceny domů ve velkých městech klesly. Objem obchodování byl nízký.

Kolem poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones stoupl o 0,1 procenta na 12.306 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,06 procenta na 1266 bodů a index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,19 procenta na 2624 bodů.

Z trhu částečně vyprchal optimismus, který vytáhl akcie za předchozí čtyři seance vzhůru o pět procent. Širší index S&P 500 se dokonce v pátek přehoupl do zisku i od počátku letošního roku. Investiční stratég společnosti Channel Capital Research.com Doug Roberts uvedl, že akcie zřejmě budou posiloval až do konce roku, i když zisky i objem obchodů budou nízké.

Spotřebitelská důvěra v USA rostla v prosinci více, než se čekalo, a byla nejvyšší za osm měsíců. Američané vidí lépe hlavně vývoj na pracovním trhu a svoji finanční situaci. Ceny rodinných domů ve velkých městech USA však v říjnu klesly více, než se čekalo.

Akcie maloobchodní firmy Sears Holding klesly o 20 procent na nejnižší hodnotu za téměř tři roky. Firma oznámila, že plánuje uzavřít 100 až 120 obchodů Kmart a Sears a zisk za čtvrté čtvrtletí klesne proti loňskému roku o více než polovinu. Varování firmy stáhlo dolů i další maloobchodní společnosti.

Od počátku letošního roku index Dow Jones stoupl o 6,2 procenta, Nasdaq je však zatím nižší o 1,3 procenta. Index S&P 500 zatím vzrostl o necelé jedno procento, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK