Japonské akcie oslabily, před aukcí dluhopisů je slabší také euro

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. prosince (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes klesaly, investoři prodávali hlavně exportní firmy, na jejichž hospodaření negativně doléhá vysoký kurz japonského jenu. Na devizových trzích klesalo euro, u něhož měla největší vliv nervozita před dnešní aukcí italských státních dluhopisů.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 24,73 bodu a den uzavřel poklesem o 0,29 procenta na hodnotě 8398,89 bodu. Udržel se ale nad jednou z důležitých technických úrovní, která je na 8362 bodech. Širší index Topix ale ztráty smazal a nakonec přidal 0,09 procenta na 722,12 bodu.

Na devizových trzích oslabovalo euro, které vůči jenu spadlo na nejnižší hodnotu za posledních deset let. K jeho poklesu částečně přispěli drobní investoři a exportéři z Japonska, pohyby kurzů ale zesilovaly také celkově nízké objemy obchodů.

Pozornost investorů se nyní zaměřuje na dnešní aukci italských státních dluhopisů, z které budou chtít Italové získat až 8,5 miliardy eur. Itálie už ve středu prodala dluhopisy s kratší splatností, kterým ale trhy příliš velkou pozornost nevěnují. Dnes je na programu prodej papírů se splatností od tří do deseti let.

Euro k dolaru spadlo nejníže od letošního ledna a dostalo se až pod 1,29 USD. V době, kdy končilo obchodování na burze, se kurz eura pohyboval kolem závěru obchodování 1,2929 USD s denní ztrátou 0,1 procenta. Předtím se kurz dostal až na 1,2887 USD. Analytici tvrdí, že euro zůstane náchylné k výraznějším výkyvům.

"Nikdo na obzoru nevidí nic, co by mohlo být pro euro mírně pozitivní," poznamenal analytik devizového trhu ve společnosti BNP Paribas Rob Ryan. Euru by podle něj mohla částečně pomoci úprava pozic před koncem roku, řada obchodníků má totiž nyní otevřené spekulativní pozice na další pokles kurzu eura.

Vůči jenu kurz eura spadl až na 100,35 JPY, kde byl naposledy v červnu 2001. Nakonec se kurz ustálil na 100,53 JPY se ztrátou 0,3 procenta. Dolar k jenu odepsal také 0,3 procenta a ustálil se na 77,75 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK