Anketa:ČR by se neměla vzdávat přijetí eura, aktuální to ale není

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Česká republika by se neměla vzdávat myšlenky přijmout euro, domnívají se analytici a odborníci oslovení ČTK. Euro jako měna ale bude pro ČR přínosem podle nich až v případě, že eurozóna projde zásadními změnami. V současnosti je pro ČR výhodnější ponechat si vlastní měnu, díky které může země lépe ustát výkyvy ekonomiky například i pomocí vlastní měnové politiky. V neděli 1. ledna to bude deset let od zahájení hotovostního oběhu eurových bankovek a mincí.

Celkově projekt eura odborníci nehodnotí jednoznačně. Podle většiny z nich je sice úspěšným i když rozporuplným projektem. Další projekt eura označují jako chybný ekonomický projekt nebo "potápějící se Titanic".

Úspěch eura spočívá podle odborníků v tom, že řada zemí je používá jako rezervní měnu, navíc společná evropská měna je po americkém dolaru druhou nejobchodovanější měnou světa. Jak ale upozornil hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, samotný hotovostní oběh eura představuje aktuálně jen zhruba dvě procenta celkového eurového peněžního oběhu.

"Přes všechny současné i budoucí problémy očekáváme, že klíčové země EU euro jako projekt neopustí a že spíše dojde k rychlejší integraci unie jakožto celku. Nelze ale vyloučit, že tak nastane s menším počtem členů. ČR by rozhodně měla být součástí EU, a to nejen v dobách růstu, ale i v krizi," uvedl například předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Obdobný názor má i hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka. "Podaří-li se ve finále udržet euroregion jako dostatečně velkou, fiskálně stabilizovanou měnovou unii, se zdravým finančním sektorem, není třeba mít o budoucnost eura a jeho kurzu k ostatním měnám obavy. V takovém případě by bylo jistě výhodné i pro Českou republiku, aby se k projektu jednotné měny co nejdříve připojila," uvedl.

Euro jako měna podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka rozhodně není zklamáním. Problém totiž podle něj nemá euro jako měna, ale země platící eurem. "Především ty, které nezaslouženě profitovaly ze společné měnové politiky," uvedl. U nich se totiž kvůli absenci vlastní měny, která dokáže například při negativních šocích zlepšit oslabením konkurenceschonost exportérů na trhu, postupně kumulovaly makroekonomické nerovnováhy. "V současné době se domnívám, že výhody vlastní měny převažují nad nevýhodami," dodal.

Ani podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška by na tom tuzemská ekonomika nebyla ekonomicky zásadně ani hůř ani líp, kdyby ČR přijala euro. "V tuto chvíli se zdá, že jsme v jednodušší situaci politicky, jelikož máme volbu zapojit se či se nezapojit do projektů prohlubování spolupráce v rámci EU. Dlouhodobě ale bude ekonomicky výhodné pro Česko jako pro málokterou jinou zemi, aby sdílela měnu se svými sousedy," uvedl.

"Výhody v nečlenství ČR v eurozóně přes aktuální krizi nevidím v principu žádné. ČR je natolik mikroekonomicky integrována s Německem, Rakouskem, Slovenskem a dalšími zeměmi soustředěnými kolem gravitačního jádra evropské ekonomiky, jímž je Německo, že je pro nás klíčově důležitá stabilita kurzu koruny vůči měnám, jimž se platí v tomto jádru," uvedl Mertlík. Jako příklad přitom zmínil Slovensko, jehož ekonomika nevykazuje nějaké dramaticky odlišné výsledky od výsledků ekonomicky české.

Naopak podle podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka zavedení eura a společná měnová politika přivedla země eurozóny do slepé uličky. Řešením současné situace by podle něj měl být řízený a rychlý rozpad eurozóny a vytvoření nových projektů zohledňujících ekonomické aspekty. "Euro bylo od začátku chybným ekonomickým projektem, navýsost politickým a mocenským. Společná měna prohloubila dluhovou krizi," uvedl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK