Pražská burza mírně posílila, nejvíc akcie Orka a ČEZ

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh dnes při nízké aktivitě investorů mírně vzrostl. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 0,09 procenta na 905,9 bodu. Nejvíce posílily akcie developerské firmy Orco a elektrárenské společnosti ČEZ. Největší ztrátu měly naopak pojišťovací titul VIG a akcie sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z výsledků burzy.

"Pražská burza s blížícím se koncem roku pokračovala v celkové letargii. Index PX v úvodu čtvrtečního obchodování mírně posiloval, v průběhu seance pak otočil směr, aby nakonec zůstal téměř beze změny. Na trhu se přitom, jak bývá před koncem roku pravidlem, po většinu dne obchodovalo jen minimálně," uvedl Jossef Kohout z Patria Finance.

Akcie Orka posílily o 1,74 procenta na 84 korun a akcie ČEZ stouply o 1,28 procenta na 790 korun. Poměrně dobře si vedly i akcie textilní firmy Pegas Nonwovens se ziskem 0,95 procent na 456 korun a akcie Komerční banky, jež stouply o 0,76 procenta na 3308 koruny.

Akcie Erste Group, které naopak ztratily 0,29 procenta na 346 korun, byly podle Kohouta spolu s cennými papíry mediální skupiny CME nejaktivnějšími tituly. Erste se opět po většinu dne držela poblíž 350 Kč a v závěru seance se propadla, když podle něj pouze kopírovala vývoj na primárním trhu ve Vídni, kam dorazila menší prodejní objednávka. Vídeňský trh zůstane během pátku z důvodu svátku uzavřen, podotkl Kohout.

Akcie CME klesly o 0,95 procenta na 126,79 koruny. Nejvíce však dnes zlevnily cenné papíry VIG, a to o 2,59 procenta na 778,10 koruny. Výrazně rovněž klesly akcie AAA, když uzavřely seanci slabší 1,37 procenta na 17,30 koruny. Firma dnes oznámila nabytí 100procentního podílu ve společnostech CarWay Assistance CZ, CarWay Group a CarWay Rent. Jako důvod akvizice uvedla rozšíření obchodního portfolia skupiny, uvedl Pavel Šlechta z Fio banky.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK