Mzdy v ČD Cargo v příštím roce stoupnou o 2,4 procenta

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Zaměstnancům ČD Cargo v příštím roce vzrostou mzdy o 2,4 procenta. Vyplývá to z kolektivní smlouvy, kterou s odbory uzavřelo vedení společnosti. Stejný zůstane rozsah základních zaměstnaneckých benefitů. ČTK to řekl Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ). ČD Cargo bylo poslední velkou železniční společností, která kolektivní smlouvu pro příští rok neměla.

Zdárné ukončení kolektivních vyjednávání u železničního nákladního dopravce potvrdil i mluvčí společnosti Jakub Ptačinský. Ke konkrétním podmínkám, které vedení s odborovými předáky dohodlo, se ale zatím vyjádřit odmítl.

Na obdobném zvýšení mezd se odbory dohodly 21. prosince v mateřské společnosti, Českých drahách. O den později kolektivní smlouvu pro rok 2012 uzavřeli ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která má v Česku na starosti správu a investice do železničních tratí.

Loňská kolektivní vyjednávání se protáhla do druhé poloviny ledna, kdy se ke smlouvě po předchozích potížích připojila poslední odborová organizace, Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromíra Duška. Tomu vadilo zejména zmrazení platů zaměstnanců na úrovni roku 2010 a problematika odměňování odborových předáků podle počtu zaměstnanců, které odborové organizace zastupují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK