Akcie v USA dopoledne díky statistice rostly

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly. Trhy podpořily nejnovější statistické údaje ze Spojených států, které byly lepší než se čekalo a zmírnily nervozitu způsobenou dluhovou krizí v eurozóně. Dařilo se hlavně bankám a firmám napojeným na komodity.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones stoupl o 0,9 procenta na 12.262 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,9 procenta na 1261 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,8 procenta na 2610 bodů.

Itálie na dnešní aukci prodala nové dluhopisy se splatností tři a deset let v objemu kolem sedmi miliard eur (asi 181 miliard Kč). Úroky byly sice nižší než minule, zůstaly však stále blízko nedávnému rekordu.

Rozjednaný prodej domů v USA stoupl v listopadu na nejvyšší hodnotu za rok a půl, což posílilo naději na oživení realitního trhu. Zpráva podpořila hlavně stavitele domů a index Dow Jones stavitelů domů stoupl o 3,5 procenta. Aktivita průmyslových podniků v oblasti Středozápadu USA pak v prosinci dále roste.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ale v uplynulém týdnu rostl více než se čekalo. Investoři však uvádějí, že je stále nízký. Velkým testem pro trh bude zpráva o prosincovém vývoji nezaměstnanosti, která bude zveřejněná příští týden, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK