Ceny ropy mírně klesly kvůli nárůstu zásob v USA

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes mírně snížily, protože zpráva o překvapivém nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech převážila nad napětím kolem Íránu. K poklesu cen přispěl rovněž silnější kurz dolaru.

Krátce po 18:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 31 centů na 107,25 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 30 centů na 99,06 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 3,9 milionu barelů. Analytici očekávali pokles o 1,7 milionu barelů.

Euro se vůči dolaru propadlo na více než 15měsíční minimum kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně. Silnější dolar zdražuje ropu z pohledu držitelů ostatních měn. "Výrazný nárůst zásob ropy v USA a oslabení eura vůči dolaru nyní představují hlavní tlaky (na pokles cen ropy)," uvedl analytik Ken Hasegawa ze společnosti Newedge.

Výraznějšímu poklesu cen ropy však brání nejistota kolem vývoje v Íránu. Země tento týden pohrozila uzavřením Hormúzského průlivu, který je branou do Perského zálivu a kterým je dopravováno 40 procent světové ropy, pokud budou uvaleny sankce na íránský export této suroviny.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 107,25 107,56 New York - Nymex WTI únor 99,06 99,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK