Americké akcie ve čtvrtek stouply, euro na 15měsíčním minimu

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily díky příznivým zprávám o ekonomice Spojených států. Euro se vůči dolaru poprvé za 15 měsíců propadlo pod hranici 1,29 USD kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně.

Dow Jonesův index se zvýšil o 1,12 procenta na 12.287,04 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,07 procenta na 1263,02 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,92 procenta na 2613,74 bodu, napsala agentura Reuters.

K růstu akciového trhu velkou měrou přispěly bankovní společnosti. JPMorgan Chase & Co si připsala 2,4 procenta a index S&P pro finanční tituly stoupl o 1,6 procenta.

Národní asociace prodejců nemovitostí ve čtvrtek uvedla, že rozjednaný prodej domů ve Spojených státech byl v listopadu nejvyšší za jeden a půl roku. Náladu na trhu podpořily rovněž příznivé údaje o průmyslové aktivitě na Středozápadě USA.

"V posledních dvou měsících vykazují údaje o ekonomice USA dost povzbudivý trend," uvedl analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments. "Pokud bude tento trend pokračovat, poskytne to (akciovému trhu) dobrou podporu," dodal.

Na devizovém trhu euro během čtvrtečního obchodování kleslo až na 1,2856 USD, tedy na nejnižší úroveň od loňského září. Později však své ztráty smazalo a v závěru obchodování v New Yorku vykazovalo mírný nárůst na 1,2945 USD.

Podle obchodníků budou jednotnou evropskou měnu pravděpodobně i v příštím roce tlačit dolů obavy ohledně osudu eurozóny. "Stále se domnívám, že euro bude pokračovat dolů k úrovni 1,25 USD," uvedl analytik Fabian Eliasson z firmy Mizuho Corporate Bank.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK