Japonské akcie se letos propadly o 17 procent

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily díky příznivým ekonomickým údajům ze Spojených států. Za celý letošní rok se však jejich hlavní index Nikkei propadl o 17 procent. Poptávka po japonských akciích byla negativně ovlivněna březnovým zemětřesením v Japonsku i dluhovou krizí v eurozóně.

"Bylo tu zemětřesení, záplavy v Thajsku a evropská dluhová krize. Těžko říct, zda se investoři v příštím roce vrhnou zpátky na akcie," uvedl analytik Tošijuki Kanajama ze společnosti Monex.

Během dnešního obchodování si index Nikkei připsal 0,7 procenta a uzavřel na 8455,35 bodu. Podle jednoho z obchodníků se pozornost soustředila na makroekonomické faktory.

Americká asociace prodejců nemovitostí ve čtvrtek uvedla, že rozjednaný prodej domů ve Spojených státech byl v listopadu nejvyšší za jeden a půl roku. Náladu na trhu podpořily rovněž příznivé údaje o průmyslové aktivitě na Středozápadě USA.

Na devizovém trhu se dnes euro drželo nad hranicí 1,29 USD. Ve čtvrtek se poprvé za 15 měsíců propadlo pod tuto hranici, později však své ztráty smazalo. Od začátku letošního roku euro vůči dolaru kleslo o více než tři procenta po loňském propadu o 6,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Podle obchodníků budou jednotnou evropskou měnu pravděpodobně i v příštím roce tlačit dolů obavy ohledně dluhové krize v eurozóně. "Stále se domnívám, že euro bude pokračovat dolů k úrovni 1,25 USD," uvedl analytik Fabian Eliasson z firmy Mizuho Corporate Bank.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK