BBC: Evropa se podle ekonomů napřesrok vrátí do recese

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. prosince (ČTK) - Velká většina významných evropských ekonomů oslovených společností BBC předpokládá, že Evropa se v příštím roce vrátí do hospodářské recese. Pětina ekonomů očekává, že eurozóna nezůstane v současné 17členné podobě.

Pravděpodobnost rozpadu eurozóny se podle většiny oslovených ekonomů pohybuje od 30 do 40 procent, napsal internetový server BBC. Představitelé Evropské unie se na prosincovém summitu dohodli na hlubší integraci eurozóny, podle agentury Reuters však není jisté, zda tato dohoda zastaví dluhovou krizi.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro list Handelsblatt uvedl, že situace v eurozóně se během příštích 12 měsíců stabilizuje. Dodal, že na základě informací, které má v současnosti k dispozici, může rozpad eurozóny vyloučit.

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí podle nejnovějšího odhadu statistického úřadu Eurostat stoupla o 0,3 procenta. V samotné eurozóně činil hospodářský růst pouze 0,2 procenta.

Evropská komise minulý měsíc citelně zhoršila výhled evropské ekonomiky na letošní a zejména na příští rok. Za celý letošní rok ekonomika podle nové prognózy díky dobrým výsledkům z prvních měsíců vzroste v EU o 1,6 procenta a v eurozóně o 1,5 procenta. V příštím roce má hospodářský růst zpomalit na 0,6 procenta v EU a 0,5 procenta v eurozóně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK