Čínské akcie letos klesly nejvíce od finanční krize v roce 2008

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 30. prosince (ČTK) - Čínské a hongkongské akcie letos utrpěly nejprudší celoroční pokles od globální finanční krize v roce 2008. Dolů je tlačily rostoucí obavy ohledně vývoje čínské i světové ekonomiky a chaos na světových finančních trzích. Čínský jüan dnes naopak uzavřel na novém rekordním maximu vůči americkému dolaru. Za celý rok tak zpevnil téměř o pět procent.

Hlavní index čínských akcií Shanghai Composite dnes sice posílil o 1,2 procenta na 2199,4 bodu, za celý rok se však propadl o 21,7 procenta. Celoroční ztráta hongkongského indexu Hang Seng činila 20 procent, napsala agentura Reuters.

Dolar se dnes propadl na 6,2940 jüanu ze čtvrtečních 6,3193 jüanu. Obchodníci předpokládají, že čínská měna bude zpevňovat také v příštím roce. Kritici v čele se Spojenými státy již dlouhou dobu obviňují Peking z toho, že uměle udržuje kurz čínské měny na nízké úrovni, aby podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů.

Čínský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 9,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem za dva roky. V příštím roce se očekává zpomalení růstu pod devět procent. Na čínské hospodářství má negativní dopad slábnoucí poptávka po čínském exportu, která je důsledkem nepříznivých ekonomických podmínek ve Spojených státech a Evropě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK