Zvýšení poplatku za katastr přivádí na úřady víc lidí než obvykle

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Lidé se kvůli zdvojnásobení poplatku za zápis do katastru snaží stihnout zapsat změny kolem nemovitostí ještě před Novým rokem. Na katastrální úřady tak nyní přichází víc žadatelů než obvykle. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Večeře. Fronty se ale u přepážek tvoří v nejhorších případech jen krátkodobě, dodal.

Od Nového roku vstupuje v účinnost novela zákona, která poplatek zvyšuje z dosavadních 500 korun na 1000 korun. Zvýšení poplatku má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Zvýšení kabinet zdůvodňuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval.

"Zvýšený zájem v závěru letošního roku o zápisy do katastru nepochybně je. Fronty se však tvoří jen krátkodobě, rozhodně to není čekání na několik hodin" uvedl Večeře. Například v Praze katastrální úřady přijaly za prosinec kolem 9000 žádostí o zápisy. Obvyklý měsíční průměr je 6000 až 7000 žádostí, poznamenal Večeře.

Nápor žadatelů v závěru roku podle předsedy ČÚZK chod katastrálních úřadů nezpomalí. V prvních dvou měsících roku na katastr chodí zpravidla míň lidí, takže úředníci budou mít dost času na to, aby aktuální žádosti o zápisy vyřídili, řekl Večeře.

Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně. Například předloni to bylo 596 milionů korun, z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru.

Vláda svůj návrh na zvýšení poplatků vláda zdůvodňovala i tím, že v Česku se platí nejnižší správní poplatky za zápisy práv do katastru nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi EU. Například na Slovensku se za zápis platí 66 eur, tedy asi 1600 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK