Co týden dal?

30.12.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poslední letošní týden už nepřinesl nic, co by pozměnilo celkový obrázek roku 2011 - roku ve znamení nejistoty, či roku dluhové krize, chcete-li...

Posledních 7 dní ve světě

  • Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii během listopadu stoupl téměř o 30.000 lidí. Dostal se tak na 2,85 milionu, tedy na nejvyšší úroveň za 12 let.
  • Brazílie se stala šestou největší ekonomikou světa. Oznámil to britský soukromý ekonomický ústav Centre for Economics and Business Research (CEBR), podle kterého se Brazílie co do velikosti hospodářství poprvé dostala před Británii. Největší světovou ekonomikou stále zůstávají Spojené státy.  
  • Americká vláda znovu odmítla označit Čínu za měnového manipulátora. Není to podle ní zatím třeba, protože kurz čínského jüanu se vůči dolaru vytrvale zvyšuje. Rozhodnutí administrativy prezidenta Baracka Obamy ale rozhněvalo odboráře i některé zákonodárce, kteří neustále opakují, že jüan je podhodnocený. Za poslední rok a půl se přitom kurz jüanu k dolaru reálně zvýšil asi o 12 procent.
  • Míra nezaměstnanosti v Japonsku v listopadu podle sezonně přepočtených údajů činila 4,5 procenta, a zůstala tak na stejné úrovni jako v říjnu. Podle údajů tamní vlády bylo v jedenáctém měsíci letošního roku bez práce zhruba 2,8 milionu lidí, zatímco v říjnu jich bylo 2,88 milionu.
  • Cena zlata na trzích pokračovala v poklesu, ve čtvrtek ztratila více než procento a ocitla se nejníže za šest měsíců. K poklesu přispělo slabší euro a změny pozic fondů před koncem roku. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Struktura finanční a celní správy se od roku 2013 změní. Počítají s tím zákony o finanční a celní správě, které podepsal prezident Václav Klaus. Zákony počítají se změnou struktury finančních a celních úřadů a mimo jiné i se vznikem specializovaného finančního úřadu pro firmy s obratem nad dvě miliardy korun. Nové zákony mají pomoci zlepšit výběr daní a souvisejí se vznikem jednoho inkasního místa.
  • Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci opět meziměsíčně snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s listopadem klesl o 1,9 bodu, a to vlivem snížení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 2,2 bodu, důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 0,8 bodu.
  • Český akciový index PX ztratil v roce 2011 přes 26 procent své hodnoty. Ceny akcií klesaly po celém světě, ale na rizikových trzích, kam patří i Česko, se podle obchodníků s cennými papíry propadaly výrazněji. Z tuzemských akcií postihly největší ztráty společnosti Erste Bank, NWR či CME, které přišly o více než 50 procent ceny. Nárůst vykázaly pouze akcie Philip Morris ČR.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v listopadu vzrostly o 5,3 miliardy korun na 1,108 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o téměř 58 miliard korun.
  • Zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 80,9 miliardy korun na 1,863 bilionu Kč a představoval tak 48,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně bylo zahraniční zadlužení vyšší o 131 miliard korun. Růst zahraničního dluhu vykázaly všechny sledované sektory ekonomiky. Na zvýšení celkové zadluženosti se nejvíce podílel bankovní sektor.    

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

                                              

 

Anketa


Případná půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 90 miliard korun rozdělila ekonomy, politiky i laickou veřejnost na dva tábory – jedni ji obhajují jako samozřejmost, druzí o ní nechtějí ani slyšet. Jaký je váš názor?

  • Půjčku bychom měli poskytnout - 34 %
  • Půjčku bychom v žádném případě poskytovat neměli - 66 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU