Maďarský parlament schválil nový zákon o centrální bance

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 30. prosince (ČTK) - Maďarský parlament schválil nový zákon o centrální bance navzdory protestům z Evropské unie a Evropské centrální banky, podle kterých nový zákon ohrožuje nezávislost centrální banky. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na parlamentní internetové stránky. Kvůli nesouhlasu s novým zákonem byla v polovině tohoto měsíce nečekaně přerušena přípravná jednání mezi vládou, EU a Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí záložního úvěru.

Podle internetových stránek se z 386 poslanců pro zákon vyslovilo 293 a čtyři byli proti. Poslanci opozičních socialistů a liberální ekologické strany LMP se hlasování nezúčastnili.

Sama maďarská centrální banka dnes v prohlášení uvedla, že nový zákon a další právní předpisy, které umožňují fúzi banky s finančním regulátorem, vážně ohrožují zájmy země a umožní vládě ovlivňovat rozhodnutí centrální banky. "Tyto nové zákony vytvářejí možnost ovlivňovat rozhodování centrální banky na základě vládních a stranických zájmů, což je proti základní smlouvě Evropské unie," uvádí se v prohlášení banky. Podle banky zákon dále zvýší nepředvídatelnost ekonomické situace v Maďarsku a ohrožuje ekonomickou stabilitu země.

Maďarský premiér Viktor Orbán odmítl požadavky EU na stažení zákona s tím, že nebude přijímat rozkazy z Bruselu. V dnešním rozhovoru pro místní rozhlas uvedl, že vláda učinila některé změny v zákoně na základě požadavků ECB. Ta vznesla proti zákonu 15 námitek, z nichž vláda vyhověla 13. Dva body však ponechala a Orbán uvedl, že pokud bude potřeba, je připraven bránit své rozhodnutí před soudem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK