Mění se sazba DPH, výdaje domácností výrazně stoupnou

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Mimo jiné zdražení potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na kulturu a sport, knih, novin, vody či tepla bude znamenat zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty, která od Nového roku stoupne na 14 procent ze současných deseti procent. Výdaje domácností tak stoupnou o stovky korun měsíčně, podle některých propočtů se průměrné náklady domácností v Česku příští rok zvýší přibližně o 550 korun měsíčně. Od roku 2013 by se měly sazby DPH sjednotit na 17,5 procenta a získané peníze mají jít na důchodový účet.

Zvýšení DPH bylo patrné v obchodech již před koncem letošního roku. Listopadový růst inflace analytici přisuzovali zdražení potravin kvůli DPH, což potvrdili i sami obchodníci. Ti podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky už v závěru letošního roku kvůli lednové úpravě DPH nenápadně zvýšili ceny potravin, aby na začátku příštího roku nemuseli zdražit skokově a mohli tvrdit, že zdražení v jejich případě není tak výrazné.

Zdražení již oznámily teplárny a vodárny. Kvůli růstu nižší sazby DPH zdraží podle odhadů Teplárenského sdružení ceny tepla pro domácnosti v rozmezí mezi šesti až devíti procenty. V některých oblastech může být ale nárůst cen i dvouciferný.

Domácnosti od ledna čeká zdražení i ostatních energií, kromě tepla si připlatí za elektřinu i plyn. Elektřina zdražuje kvůli vyšším cenám na burze a také kvůli příspěvku na obnovitelné zdroje. Plynárenské firmy zvedají ceny kvůli slabému kurzu koruny. Teplárny promítají do cen nejn vyšší sazbu daně z přidané hodnoty, ale i dražší uhlí a plyn.

Zvýšení dolní sazby DPH způsobí pravděpodobně také zdražení nových bytů v řádu desítek až stovek tisíc korun.

Do snížené sazby DPH patří potraviny, nápoje, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy i nové byty. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené, vodné a stočné, svoz komunálního odpadu. Snížená daň platí i pro dopravu, ubytovací služby i sociální a zdravotní péči. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby.

Od Nového roku však začnou platit i další legislativní změny, v platnost vstoupí například novela zákoníku práce. Změní podmínky odstupného, zavede nový výpovědní důvod a zdvojnásobí počet hodin, které bude možné odpracovat na základě dohody o provedení práce. Podle Víta Samka z legislativního odboru Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zamezí využívání tzv. švarcsystému, tedy stavu, kdy firmy přinutí své zaměstnance pracovat pro ně na živnostenský list.

Od Nového roku také vstupuje v účinnost novela zákona, která zvyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí z dosavadních 500 korun na 1000 korun. Zvýšení poplatku má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Zvýšení kabinet zdůvodňuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval.

Dražší bude od příštího roku i jízda po dálnicích. Sazby elektronického mýta se od 1. ledna zvyšují o čtvrtinu z letošních průměrných pěti korun za kilometr. Cena dálničních kuponů pro osobní vozy od příštího roku podraží o 300 korun na 1500 korun, 90 korun si motoristé připlatí za měsíční kupon, který nově stojí 440 korun, na 330 korun se zvýší cena desetidenních známek.

Naopak méně budou lidé od státu dostávat v případě, že si spoří na bydlení. Státní podpora stavebního spoření bude za letošní i za následující roky vyplacena v maximální výši 2000 korun za rok. Nová pravidla platí pro všechny, dokonce i pro smlouvy uzavřené před rokem 2004, tedy ty, které až dosud měly nárok na státní podporu 4500 korun. Připsané úroky za rok 2011 budou zdaněny 15procentní sazbou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK