Nová španělská vláda představila svůj první úsporný balík

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. prosince (ČTK) - Nová španělská vláda pravého středu zmrazí platy státních zaměstnanců, sníží výdaje a dočasně zvýší některé daně. Oznámila to dnes místopředsedkyně vlády Soraya Sáenzová v rámci prvního úsporného balíku kabinetu Mariana Rajoye. Vláda nutnost úspor podtrhla novým odhadem, podle něhož dosáhne rozpočtový deficit v letošním roce osmi procent hrubého domácího produktu proti původnímu cíli šest procent HDP.

Rajoyova vláda po svém nástupu po listopadových volbách slíbila, že ještě do konce tohoto roku schválí sérii nejnaléhavějších opatření, která by stabilizovala ekonomiku ohroženou dluhovou krizí. Chce přesvědčit investory, že je schopna se vypořádat s vysokým zadlužením a nebude potřebovat podobnou finanční pomoc jako Řecko, Irsko a Portugalsko. Země již uskutečnila rozsáhlé rozpočtové škrty za levicové vlády Josého Luise Zapatera.

Pro léta 2012 a 2013 vláda zvýší daň z příjmu fyzických osob. Zvýšení těchto sazeb bude progresivní a týkat se bude zejména lidí s vysokými příjmy.

Vláda v příštím roce podle Sáenzové hodlá snížit své výdaje o 8,9 miliardy eur (229 miliard Kč), a to napříč všemi ministerstvy. Zmrazí také veškeré přijímání nových zaměstnanců.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny už delší dobu bojuje s obrovskou nezaměstnaností a s hospodářskou stagnací a v letošním roce se spolu s Itálií dostala pod tlak finančních trhů, obávajících se šíření dluhové krize eurozónou. Vláda si stanovila cíl postupně snižovat deficit a příští rok ho chce srazit na 4,4 procenta HDP.

Tento týden ministr hospodářství Luis de Guindos předpověděl, že ekonomika se propadne zpátky do recese. Hrubý domácí produkt se podle něj v posledním čtvrtletí letošního roku sníží o 0,2 až 0,3 procenta a klesne také v prvním čtvrtletí příštího roku. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že letos španělská ekonomika stoupne o zhruba 0,7 procenta a v příštím jen o 0,2 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK