Londýnská burza ztratila letos téměř šest procent

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. prosince (ČTK) - Londýnská akciová burza skončila dnešní obchodování na dvouměsíčním maximu, za celý letošní rok však její hlavní index ztratil téměř šest procent. Největší evropský akciový trh srazily v letní vlně propadů obavy z dluhové krize v eurozóně i USA a z útlumu globální ekonomiky a jeho index se poté stabilizoval na výrazně nižší úrovni.

Index FTSE 100 v dnešním zkráceném obchodování stoupl o 0,1 procenta na 5572,28 bodu, maximum od 28. října. Za celý rok ale oslabil o 5,7 procenta. Na letošní maximum asi 6091 bodů se dostal 8. února a ještě před koncem července se pohyboval mírně pod 6000 body.

Analytici podle ankety agentury Thomson Reuters předpovídají, že FTSE 100 skončí příští rok na za 5600 bodech, tedy jen s nepatrným nárůstem. Předpokládají, že náladu investorů budou nadále podrážet obavy z rozpadu eurozóny, problémy s dluhem ve Spojených státech a zpomalující ekonomický růst v Asii.

Nejvíce v Londýně klesaly akcie bank, jejichž index ztratil za rok 30 procent. Investoři se jich zbavovali ve strachu z dopadů evropské dluhové krize a v nejistotě z vlivu nových regulací na bankovní zisky. Podobně špatně si kvůli nepříznivým vyhlídkám globální ekonomiky a čínské poptávky vedly akcie těžařských společností, které celkově klesly o 29,6 procenta.

Akcie ropných společností naopak díky jejich opatrnému hospodaření a dalšímu růstu cen ropy posílily o pět procent. Nejlépe se dařilo "defenzivním" titulům jako farmaceutickým firmám, telekomunikační společnosti Vodafone nebo chemicko-potravinářskému koncernu Unilever.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK