Americké akcie začaly poslední den roku mírným poklesem

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily závěrečný den rozkolísaného roku mírným poklesem a v polovině obchodování byly zhruba na úrovni čtvrtečního závěru. Investoři čekají se zaujímáním nových pozic na počátek nového roku.

V newyorské poledne (18:00 SEČ) Dow Jonesův index oslaboval o 0,2 procenta a byl kolem 12.262 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 ztrácel 0,1 procenta, kdežto index technologického trhu Nasdaq nepatrně získával a byl na 2614 bodech.

Náladu na trhu podkopaly nové nepříznivé údaje z čínské ekonomiky. Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu podle dnešních údajů v prosinci opět klesla.

Širší index zůstává za celý rok téměř beze změny, zatímco Dow Jones roste o zhruba šest procent a svým výkonem překonává většinu ostatních světových burz. Analytici předpokládají, že počátkem příštího roku bude pokračovat kolísavý trend minulých měsíců. Trh se bude zajímat zejména o vývoj dluhové krize v eurozóně a sledovat známky zpomalování globální ekonomiky.

Obchodování je dnes tradičně jedno z nejslabších za rok, protože řada obchodníků si mezi Vánoci a Novým rokem vybírá volno. Tento týden objem obchodování klesl na zhruba polovinu denního průměru.

Nejhůře si v letošním roce vede finanční sektor, jehož index ztrácí 18 procent. Na akcie bank doléhaly obavy z dopadů dluhové krize a útlumu globálního růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK