Ceny ropy dnes stagnují, od počátku roku však vzrostly

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. prosince (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují kolem čtvrtečního závěru. Na jedné straně ropu tlačí nahoru geopolitické napětí, zvláště hrozby Íránu, na druhé straně cenu stahuje dolů očekávaní poklesu poptávky kvůli dluhové krizi v eurozóně a zpomalení ekonomického růstu Číny. Od počátku roku však ceny rostou.

V 18:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 11 centů na 107,90 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 106,62 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 15 centů na 99,50 dolaru za barel, napsala agentura Reuters. Od počátku roku je Brent vyšší zhruba o 13 procent a WTI o osm procent.

Brent zřejmě uzavře letošní rok na rekordní průměrné ceně zhruba 111 dolarů za barel. Překoná tak rekord z roku 2008, který činil téměř 100 dolarů za barel.

Írán tento týden pohrozil blokádou ropných transportů v Perském zálivu v případě, že západní země uvalí sankce vůči Íránu. Americké námořnictvo na tuto zprávu reagovalo oznámení, že blokáda ropných transportů v Perském zálivu nebude tolerována. Někteří analytici však pochybují, že by Írán opravdu tento krok učinil. Růst ceny podporuje napětí také v dalších zemích, jako Irák, Sýrie a Nigérie.

Největší nezávislá ropná rafinerie v Evropě Petroplus dnes oznámila, že kvůli finančním problémům dočasně uzavře tři z pěti rafinerií, ve Francii, Belgii a Švýcarsku. Všech pět rafinerií firmy se na celkové kapacitě v EU podílí 4,4 procenty.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávají v příštím roce snížení cen, protože poslední odhady ukazují, že globální poptávka po ropě se příští rok sníží, částečně i kvůli dluhové krizi v eurozóně. Nejnovější statistika rovněž ukázala, že aktivita v čínských průmyslových podnicích v prosinci dále klesla. To ukazuje na další zpomalení růstu čínské ekonomiky, která má velký podíl na celosvětové poptávce po ropě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 107,90 108,01 New York - Nymex WTI únor 99,50 99,65

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK