Americké akcie zakončily rok poklesem, celý rok smíšený

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. prosince (ČTK) - Americký akciový trh zakončil bouřlivý rok mírným poklesem. Celoroční výkon jeho hlavních indexů byl smíšený a ukazatel širšího trhu skončil rok takřka přesně tam, kde jej začal. Investoři čekají se zaujímáním nových pozic na počátek nového roku, který však bude rovněž poznamenávat nejistota ohledně dluhové krize eurozóny a vývoj globální ekonomiky.

Dow Jonesův index uzavíral poklesem o 0,57 procenta na 12.217,56 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,4 procenta na 1257,61 bodu a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,33 procenta na 2605,15 bodu. Obchodování bylo tradičně jedno z nejslabších za celý rok a jeho objem tento týden klesl na zhruba polovinu denního průměru.

Za celý rok Dow Jones posílil o 5,5 procenta a překonal výkon většiny ostatních světových akciových indexů. S&P 500 končil rok nepatrnou ztrátou 0,01 procenta, což byl podle agentury Reuters jeho nejslabší roční pohyb od roku 1970. Nasdaq za rok ztratil 1,8 procenta. Světové akciové trhy letos srážela dluhová krize eura, otřesy na Blízkém východě, dopady březnové přírodní katastrofy v Japonsku a slábnoucí ekonomiky v USA, Evropě i Asii.

Analytici předpokládají, že počátkem příštího roku bude pokračovat kolísavý trend minulých měsíců. Trh se bude zajímat zejména o vývoj dluhové krize v eurozóně a sledovat známky zpomalování globální ekonomiky.

Nejhůře si v letošním roce vedl finanční sektor, jehož index ztratil asi 18 procent. Na akcie bank doléhaly obavy z dopadů dluhové krize a útlumu globálního růstu.

Na devizovém trhu uzavíralo euro rok 2011 stabilizací mírně nad letošním minimem k dolaru, vůči jenu však kleslo na nové minimum za deset let. Většina analytiků se domnívá, že kvůli pokračující dluhové krizi v eurozóně bude euro oslabovat i počátkem příštího roku.

Euro v závěru newyorského obchodování zůstalo k dolaru na 1,2960 USD, asi cent nad čtvrtečním minimem za 15 měsíců. Od počátku letošního roku euro k dolaru ztratilo 3,1 procenta, když z lednových asi 1,33 USD vystoupilo do května až na téměř 1,50 USD a poté prodělalo postupný sestup, který v posledním měsíci roku akceleroval.

K jenu dnes euro kleslo o 0,9 procenta na nové desetileté minimum 99,77 JPY. Od počátku roku se jeho kurz k japonské měně snížil o více než osm procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK