Markit: Podmínky v průmyslu se mírně zlepšily, aktivita ale klesá

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v prosinci sice mírně zlepšily, ale index zůstal pod 50 body. Ty jsou přitom v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Prosincový index nákupních manažerů (PMI) tak stoupl na 49,2 bodu z 48,6 bodu v listopadu. To svědčí o pomalejším tempu poklesu sektoru, oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se držel nad 50 body od listopadu 2009 do října 2011. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

"Prosincový výsledek PMI je mírně lepší než listopadový, ale pořád se nachází pod neutrální hranicí padesáti bodů," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska. Podle ní je možné očekávat ještě další pokles růstu průmyslové výroby a exportu. "Přestože se výroba dostala v prosinci zpátky nad neutrální hranici padesáti bodů, předstihové složky jako nové zakázky a zaměstnanost zaznamenaly pokles. Ceny vstupů v prosinci slabě vzrostly a firmy zatím snížily ceny hotových výrobků. Pokračování tohoto trendu by mohlo podkopat ziskovost firemního sektoru," dodala.

Nižší objem nových zakázek vedl v prosinci výrobce k propuštění a omezování nákupů. Tempo poklesu v případě zaměstnanosti lehce zrychlilo, zatímco nákupy vstupů zaznamenaly jen mírnější pokles. I přes pokles nových zakázek, objem rozpracovaných zakázek lehce stoupl.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK