Některá kina od Nového roku kvůli vyšší DPH zdražila vstupné

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Některá tuzemská kina kvůli zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent zdražila na začátku letošního roku vstupné až o deset korun. Ceny vstupného zatím nezvýšily zejména menší biografy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi provozovateli kin. Kina zdražují vstupné v době, kdy se potýkají s klesající návštěvností i nižšími tržbami.

"Od 1. ledna jsme zvýšili ceny vstupného u projekcí filmů ve formátu 2D. U formátu 3D jsme zvýšení vstupného nezavedli," řekl dnes ČTK výkonný ředitel sítě 11 multikin CineStar Jan Bradáč. O deset korun na 159 korun vzrostlo od Nového roku vstupné v libereckém multikině CineStar. "Důvodem je vyšší DPH," uvedl manažer kina Jaroslav Vrabec.

Na růst sazby DPH budou reagovat také některá kina v Karlovarském kraji navýšením cen vstupenek. Například provozovatel karlovarského kina Čas František Grebeň dnes ČTK řekl, že vstupenky se zdraží plošně o deset korun. To představuje zdražení o necelých deset procent, podle druhu filmu.

Více peněz za vstupné zaplatí v některých případech i lidé v olomouckém kině Metropol. Podle ředitelky Ireny Chmelové cenu vstupenek určují distributoři, někteří je zdražili, jiní ne. Kino je navíc nově digitalizováno a na rozdíl od minulého roku může promítat i novinky krátce po jejich premiéře. Dříve se k filmům dostávalo v 5. až 6. promítacím týdnu, kdy jsou lístky levnější.

V jihomoravských kinech se zatím ceny vstupenek nezměnily. Multikino Velký Špalíček v Brně dnes prodává lístky za stejné ceny jako loni. Jeho další cenová politika závisí na rozhodnutí mateřské společnosti Cinema City. Boskovické kino Panorama podle pracovníka Tomáše Marvana určuje ceny podle distributorů a výrazné zvýšení vstupného nechystá. "Možná u některých filmů cena stoupne třeba o deset korun," podotkl Marvan.

Provozovatelé kin na Vysočině, které oslovila ČTK, letos zatím vstupenky také nezdražovali. Čekají prý na to, jak se růst DPH projeví v cenách distributorů. Vstupné se liší podle atraktivnosti filmu, například v digitálním kině ve Žďáru nad Sázavou se pohybuje od 80 Kč do 160 korun. Stejně jako loni platí například návštěvníci jihlavského kina Dukla a kin v Pelhřimově a v Třebíči.

Ostravská kina Art a Minikino vstupné nezvyšovala. "Rozhodně bychom si nedovolili vstupné zvyšovat. Vůbec netušíme, co s lidmi udělá zdražení dalších věcí. Jsme opatrní a vyčkáváme," řekla ČTK programová ředitelka Domu kultury města Ostravy, kde sídlí Kino Art, Stanislava Golová. Běžnou vstupenku na jedno představení tam zájemci i letos pořídí za 90 korun.

Také kina ve Středočeském kraji zatím neplánují zdražení vstupného na filmová představení. Stejné ceny jako loni budou mít například kina Modrý kříž v Kutné Hoře, Hutník v Kladně nebo Mír v Berouně. "Ceny vstupenek jsme nenavyšovali, protože se řídíme tím, co máme nastaveno od distributorů," uvedla vedoucí kutnohorského kina Veronika Lebedová. Někteří provozovatelé však ještě chtějí počkat na to, jaký bude vývoj tržeb a možná teprve zdraží během roku.

Tuzemským kinům loni po rekordním roce 2010 výrazně klesla návštěvnost i tržby. Do kinosálů sice v listopadu přišel zhruba milion diváků, celková návštěvnost za jedenáct měsíců loňského roku ale meziročně klesla o 2,16 milionu lidí na 9,935 milionu diváků. Na návštěvnost podle manažera plzeňského multikina CineStar Rudolfa Jastrabana lednové zvýšení cen vstupného zatím vliv nemá. Některé rodiny spíše šetří na nákupech občerstvení u baru, ale promítání filmu si ujít nenechají.

Ceny vstupného letos zvýšila také některá divadla. Například ve Východočeském divadle v Pardubicích ceny vzrostly, a to asi o 20 korun za vstupenku. Na vině ale není vyšší DPH, nýbrž zvýšení cen energií a služeb. Více peněz za vstupenky zřejmě v letošním roce zaplatí příznivci Národního divadla Brno. Podle mluvčí Šárky Motalové cena stoupne, není ale jisté, kdy a o kolik. Vedení o tom stále jedná, uvedla Motalová. Naopak Divadlo Husa na provázku v této sezoně nezdraží. Pokud se ceny vstupného zvýší, bude to až od příští sezony, řekla mluvčí Martina Měšťanová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK