Fidesz: Maďarsko bude muset přijmout některé požadavky MMF a EU

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 5. ledna (ČTK) - Maďarsko musí být připraveno přijmout některé požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) na změnu nedávno schválených zákonů. Řekl to dnes maďarské agentuře MTI šéf parlamentní frakce vládnoucí strany Fidesz János Lázár.

Lázár ohledně změn legislativy řekl, že "v některých případech dojdeme ke shodě, v některých případech nikoli". Podle něj bude Maďarsko ochotno akceptovat jen takové změny, které budou v jeho vlastním zájmu.

Maďarsko začalo na podzim jednat o finanční podpoře s EU a MMF, minulý měsíc se však delegace fondu a EU z jednání stáhla, aby dala najevo nelibost nad přijímanými zákony. Týká se to zejména změn zákona o centrální bance, o nichž Brusel říká, že jsou v rozporu s evropskou legislativou a podkopávají nezávislost centrální banky.

Maďarská vláda naopak poukazuje na to, že změny v centrální bance nastolují pouze takový stav, který existuje v řadě jiných zemí EU. Platí to i o nejkritizovanější změně, která předpokládá, že pod centrální banku přejde úřad pro dohled nad finančním sektorem.

Obavy z toho, že Budapešť se nebude schopna dohodnout na finanční podpoře, vedly v minulých dnech k propadu maďarského forintu vůči euru na nové historické minimum. Také ceny pojištění proti státnímu bankrotu Maďarska rostou na nové rekordy a citelně se zvyšují výnosy maďarských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK