ČT: ČRo chce pozastavit prodej zámku v Přerově nad Labem

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Český rozhlas (ČRo) navrhne Radě ČRo, aby pozastavila prodej renesančního zámku v Přerově nad Labem. České televizi to dnes řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan. Budovu chce koupit Martin Švehla, redaktor České televize před rokem 1989. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) ve středu členy rady vyzvala, aby smlouvu o prodeji neschválili, a navrhla převést zámek do majetku Středočeského kraje.

"Navrhnu radě ČRo pozastavit proces finalizace smlouvy, která je na stole, zatím ji nepodepsat," řekl Duhan ČT. Dodal, že posoudí všechny nabídky a chce s vedením Středočeského kraje jednat. Hejtmanství o zámek projevilo zájem.

ASORKD s odvoláním na důvěryhodné zdroje tvrdí, že Švehla za zámek nabídl 16,5 milionu korun. Švehla ve středu uvedl, že cena je jen o něco málo nižší než 20 milionů korun. Kupní cenu údajně navrhl rozhlas, on na ni přistoupil. Dodal, že památku nekupuje on, ale jeho manželka, kterou při jednáních zastupuje.

ČRO chce zámek prodat, protože je nevyužívaný a jeho údržba je příliš nákladná. "Český rozhlas do toho (zámku) nainvestoval 20 milionů korun, a to není málo. A nemůžeme se tvářit, že ty investice nebyly," řekl ČT Duhan.

Podle sdružení protestují proti prodeji zámku občané Přerova nad Labem i obecní úřad. Obávají se o budoucnost památky, protože Švehla prý nepředstavil konkrétní projekt na využití zámku ani neprokázal potřebnou solventnost k jeho provozování. Švehla ale tvrdí, že své plány v obci prezentoval. Na zámku chce pořádat kulturní akce. Zároveň prý počítá s investicemi do památky. Jejich výši však neupřesnil.

ASORKD podporuje převod zámku do majetku Středočeského kraje a jeho následné propojení se sousedním skanzenem lidové architektury. Mluvčí hejtmanství Berill Mascheková uvedla, že kraj má o odkoupení zámku zájem, což několikrát deklaroval. Hejtman David Rath (ČSSD) v pondělí vedení rozhlasu sdělil, že vidí jako nezbytné, aby památku prodalo formou veřejné soutěže, do které by se kraj přihlásil. "Přijde mi trochu morálně sporné, když státní instituce dostane od státu něco zdarma, že to pak chce prodávat za tržní hodnoty," řekl dnes ČT Rath.

Podle Jakuba Čížka z oddělení komunikace ČRo Středočeský kraj písemně deklaroval svůj zájem o koupi nemovitosti v dopise z 8. prosince 2011. Poznamenal, že to bylo v době přípravy finální podoby smlouvy o prodeji vážnému zájemci, jehož nabídka ve všech parametrech převyšovala ostatní nabídky. Mascheková proti tomu dnes uvedla, že kraj kontaktoval vedení ČRo ohledně možného vlastnictví přerovského zámku dopisem již v srpnu 2009.

Přerovský zámek byl vybudován koncem 14. století na místě gotické vodní tvrze a sloužil jako správní sídlo břevnovského kláštera. V 60. letech 16. století byl přestavěn do renesanční podoby. Uvnitř zámku jsou zachovány gotické a renesanční prvky a renesanční krby.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK