Korejská aktiva kvůli dohadům kolem KLDR a Francie prudce klesla

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 6. ledna (ČTK) - Ceny jihokorejských akcií i kurz tamní měny won dnes prudce oslabily. Dolů je poslaly spekulace o výbuchu blíže neurčeného jaderného zařízení v Severní Koreji a také dohady, že minimálně jedna velká ratingová agentura v nadcházejících hodinách oznámí snížení hlavního ratingu Francie. Oficiální místa v Soulu uvedla, že si žádného výbuchu v KLDR nejsou vědoma.

Hlavní index Kospi oslaboval v průběhu celého dne a jeho ztráty se prohloubily až na dvě procenta. Krátce před koncem obchodování ztrácel asi 1,4 procenta a pohyboval se kolem 1838 bodů. Kurz wonu k dolaru odepsal až jedno procento a dostal se na 1165 KRW/USD.

Podle spekulací, které zasáhly trh, v KLDR explodoval jaderný reaktor. Jižní Korea ale podle serveru FX Markets Alert spekulace ověřovala a zjistila, že se nezakládají na pravdě. Spekulacemi se začaly podrobně také úřady v Japonsku, i ty však uvedly, že o žádném jaderném incidentu v KLDR nemají poznatky.

"Kurz wonu se prudce měnil v reakci na spekulace, že v Severní Koreji explodovalo jaderné zařízení. A to v době, kdy náladu na trzích negativně ovlivňuje vývoj v eurozóně," poznamenal makléř jedné z bank v Soulu, jehož citovala agentura Reuters.

Na Korejském poloostrově se zvýšilo napětí už v polovině prosince, respektive po smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Svět má především obavy z toho, jak bude vypadat předání moci. KLDR je samotářským státem s nevyzpytatelnou zahraniční politikou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK