Při zaplacení povinného ručení ušetříte

14.11.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Na silnicích je každý den několik dopravních nehod. Předešlé neuzavření povinného ručení, které je mimochodem zákonné, přinese majiteli vozu nemalé problémy.

Téma týdne: Vše o povinném ručení

Teoreticky ušetřené peníze
Chcete ušetřit peníze ve Vašem domácím rozpočtu? Pak to jistě nedělejte přes neplacení povinného ručení. Oproti roku 1989 jsou totiž hmotné škody pro letošní rok téměř 24krát vyšší, přičemž počet nehod vzrostl 2,6krát. Každých 60 minut vzniká škoda na našich silnicích za více než 1 milión korun.
Jestliže povinné ručení neuzavřete a způsobíte nehodu, zaplatí za Vás způsobenou škodu Česká kancelář pojistitelů, kterou po Vás bude později vymáhat. Jestliže svůj závazek neuhradíte, pak záležitost začne řešit soud.

Když viník ujede z místa nehody…
Policie ČR má ve svém registru řadu případů, kdy viník z místa nehody ujel. Během prvního pololetí 2003 se stalo již 8 666 takových nehod. Při srovnání se stejným období roku 2002 jde o nárůst 3,1 %. Při těchto nehodách zemřelo 15 osob a 492 osob bylo zraněno.
Co udělat, stanete-li se účastníkem nehody, z níž viník ujede? Nejprve zavolejte policii, která rozhodne o zavinění nehody a také Vám vydá potvrzení o nezpůsobení škody nezjištěným vozidlem. Poté uplatněte svůj nárok na plnění u České kanceláře pojistitelů, která Vám zaplatí škody na zdraví nebo usmrcení.

Když je Vaše auto poškozené na parkovišti
Poškodí-li Vám někdo na parkovišti Vaše auto, pak Vám garanční fond České kanceláře pojistitelů uhradí pouze škody na zdraví, které jste nejspíš neutrpěli.
Parkovali jste na hlídaném parkovišti, měla by být Vaše situace o poznání lepší. Nájemce nebo majitel hlídaného parkoviště má pravděpodobně uzavřenou pojistnou smlouvu na pojištění odpovědnosti za škody, proto uplatněte požadavek na náhradu škody přímo u něj. Ale jak? Škodu nahlaste obsluze před výjezdem z místa parkování a vyplňte oznámení o škodě pro pojišťovnu. Je také nutné, abyste zavolali policii, která s Vámi sepíše protokol o dopravní nehodě. Poté se obraťte na pojišťovnu, která  vyšle svého pracovníka na prohlídku Vašeho vozidla. Nemá provozovatel parkoviště pojištění? Pak můžete uplatnit nárok na úhradu škody z titulu jeho objektivní odpovědnosti, například soudní cestou.
Jestliže chcete mít úplnou jistotu, že škody způsobené neznámým pachatelem na Vašem automobilu budete mít proplacenou, určitě si sjednejte havarijní pojištění.

Automobily pořízené na leasing
Jistě všichni víme, že po dobu leasingové smlouvy je vlastníkem vozu leasingová společnost. Vy se stáváte majitelem až po uhrazení všech splátek a zůstatkové ceny. Znamená to, že po dobu smlouvy mezi Vámi a leasingovou společností uzavírá povinné ručení společnost nebo po dohodě s ní můžete smlouvu uzavřít přímo Vy. V prvním případě je povinné ručení zahrnuto do leasingových splátek. Povinnost uzavření smlouvy má vlastník vozu, proto je nutné způsob úhrady dohodnout s leasingovou společností.

Nehoda dvou aut financované jednou leasingovou společností
Máte-li automobil na leasing a budete mít autonehodu s vozem financovaném stejnou leasingovou společností, pak je pojišťovna povinna uhradit pouze škodu na zdraví nebo usmrcením a to majiteli vozu. Pojistné plnění věcných škod z pojištění odpovědnosti je lepší ujednat jako zvláštní ujednání v rámci celkové pojistné smlouvy leasingové společnosti s pojišťovnou a to tak, aby bylo jasné, v jakých případech pojišťovna plnění poskytne.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky