JLL: Nové byty loni nejvíce zlevnily v Ústí nad Labem a Liberci

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Ceny nových bytů na tuzemském trhu se v roce 2011 nejvíc snížily v Ústí nad Labem a Liberci, a to až o 15 procent. V Praze novostavby v průměru zlevnily o 4,5 procenta. Naopak v Brně a Plzni nové bydlení zdražilo průměrně až o osm procent. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

Průměrný pokles cen nových i starších bytů mimo hlavní město loni činil 3,5 procenta. Na konci roku 2011 bylo možné koupit byt v novostavbě v průměru za 32.000 korun za metr čtvereční, průměrná cena starších bytů byla přibližně 23.500 korun za čtvereční metr.

V Praze loni starší byty zlevnily víc než novostavby. Zatímco ceny nového bydlení v roce 2011 klesly v hlavním městě v průměru o 5,3 procenta, u nových bytů činil podle JLL pokles 4,5 procenta. V pražské novostavbě bylo možné v prosinci pořídit metr čtvereční za průměrných 54.000 korun, u starších bytů to bylo zhruba 37.800 korun.

"Na rozdíl od developerů, kteří připravují pro své projekty detailní cenové kalkulace, prodávající starších bytů se jich nedrží tak striktně a stejný podíl na rozhodování má jejich individuální situace a požadovaná rychlost prodeje," zdůvodnil větší zlevnění staršího bydlení v metropoli analytik JLL Ondřej Novotný.

Některé zprávy z trhu uvádí u nového bydlení v Praze výraznější pokles cen. Průměrné ceny nových bytů v hlavním městě byly podle aktuálních údajů stavební společnosti Skanska v závěru loňského roku meziročně o 8,5 procenta nižší

Letos se ceny bydlení podle odborníka z JLL příliš měnit nebudou. "Pro rok 2012 neočekáváme výrazné změny reálných cen na trhu. Díky většímu přílivu levnějších bytových jednotek budou ve statistikách průměrné ceny rezidenčního bydlení nadále klesat přibližně o tři procenta," poznamenal Novotný.

Většina nových bytů podle údajů stavitelů od Nového roku zdražila kvůli zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty. Ceny vzrostly v řádu desítek tisíc korun. Například Finep a Central Group ale současně až do konce ledna nabízí nové byty s pěti procentní slevou.

"Očekávám, že i díky vysoké konkurenci na trhu budou developeři nových rezidenčních projektů nuceni především v první polovině roku kompenzovat zvýšené DPH akčními slevami, které navážou na marketingové kampaně loňského roku," uzavřel analytik Jones Lang LaSalle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK