Loňská produkce medu v ČR byla nejlepší od roku 1993

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Loňská produkce medu byla nejvyšší v historii samostatné České republiky. Podle předběžných výsledků dosáhla zhruba 11.000 tun a meziročně vzrostla přibližně o třetinu. Na dotaz ČTK do dnes uvedl místopředseda Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslav Peroutka. V Česku podle něj loni přibylo včelstev, zvýšil se i počet včelařů.

Svaz má v současnosti údaje o loňské produkci medu od včelařů z většiny regionů. Čísla zatím nedodaly poslední čtyři okresy. Neúplná produkce k dnešnímu datu činí bezmála 10.500 tun. "Těch 500 tun určitě ty čtyři okresy udělají," podotkl Peroutka. Již nyní je tak jasné, že loňská úroda medu překoná rekordní rok 2006, kdy dosáhla 9080 tun. Dobrá úroda loni na rozdíl od předloňska byla jak v Čechách, tak na Moravě, kde v roce 2010 včelařům výrazně uškodily mrazy.

Většinu v Česku vyprodukovaného medu prodají včelaři přímo ze dvora zákazníkům. V obchodních řetězcích naopak dlouhodobě převažují dovážené medové směsi. Včelaři dlouhodobě upozorňují na často nevalnou kvalitu takovýchto směsí, v čemž jim daly za pravdu také minulý týden zveřejněné výsledky loňských kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ceny medu od roku 2010 mírně vzrostly. V průměru se pohybují mírně nad hranicí 130 korun za kilogram.

"Letos budeme asi i více vyvážet," uvedl Peroutka. Obchodníci s medem, kteří v předchozích letech touto dobou med od chovatelů nevykupovali, letos výkup od včelařů obnovili. Vzhledem k tomu, že podle dostupných informací v řadě zemí nebyla úroda medu dobrá, dá se prý předpokládat, že velkou část vykoupeného medu obchodníci vyvezou.

Spotřeba medu v Česku v posledních letech mírně roste. Podle odhadu svazu dnes dosahuje zhruba 0,7 kilogramu na osobu. Na rozdíl od jiných států EU je ČR schopna pokrýt poptávku po medu jen produkcí domácích včelařů.

Loni nadále pokračoval růst počtu včelstev z posledních let. Včelaři odhadují aktuální stavy zhruba na 564.000 včelstev, meziročně takřka o 40.000 více. Již v roce 2010 počet včelstev překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která domácí chovy včel v roce 2008 zdecimovala. V minulosti však čeští včelaři chovali až 800.000 včelstev.

Počet včelařů se od roku 2010 zvýšil bezmála o 1500 a mírně přesáhl 48.000 osob. Pokračuje tak pozitivní trend, který začal předloni poté, co předtím 20 let včelařů ubývalo. "Jedním z hlavních důvodů jsou dotace z EU i krajských rozpočtů," sdělil ČTK Peroutka.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK