MMR:V ČR se prohlubují sociální a ekonomické rozdíly mezi regiony

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - V Česku se od roku 2008 čím dál víc rozevírají nůžky mezi životní úrovní obyvatel jednotlivých krajů, prohlubují se i rozdíly v ekonomické výkonnosti regionů. Uvádí to zpráva ministra pro místní Kamila Jankovského, kterou ve středu dostane na stůl vláda. Zprávu o plnění Strategie regionálního rozvoje České republiky dnes ČTK poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

"Pokud bude pokračovat dosavadní trend vysokých rozdílů v dynamice ekonomiky jednotlivých regionů, a provedená analýza tomu nasvědčuje, regionální rozdíly se budou poměrně rychle prohlubovat, a to zejména v důsledku dalšího zaostávání hospodářsky slabých regionů," uvedl ministr Jankovský.

Hospodářský nejvýkonnějšími oblastmi v Česku jsou podle analýzy Praha, Středočeský a Jihomoravský kraj. Mezi nejslabší patří naopak Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Olomoucký kraj.

Ve slabších regionech bude podle zprávy klesat význam prvků konkurenceschopnosti založených na technologicky nenáročném zpracovatelském průmyslu. Stát by měl proto podle ministerské zprávy naopak podporovat sektory vyžadující znalosti a vyšší kvalifikaci.

Na programu středečního jednání vlády je materiál o regionálním rozvoji uvedený mezi body pro informaci, rozprava o dokumentu naplánovaná není.

Jedním z významných měřítek pro hodnocení hospodářské výkonnosti regionů je počet lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí z listopadových osmi na 8,6 procenta, počet evidovaných uchazečů o zaměstnání se přehoupl přes půlmilionovou hranici.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenaly úřady práce v 75 okresech. Největší byl v okrese Prachatice, o 24 procent. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okrese Jeseník, 16,8 procenta, nejnižší pak v okrese Praha-východ, 3,3 procenta.

Vláda Jana Fischera v roce 2010 schválila nový seznam regionů s takzvanou soustředěnou podporou státu. Týká se územních obvodů 24 okresů a osmi územních obvodů obcí s rozšířenou působností. Hospodářsky slabé regiony zahrnují zhruba 31 procent území Česka a stejný podíl obyvatel.

Regiony se soustředěnou podporou státu na období let 2010 - 2013: a) strukturálně postižené regiony - okresy Most, Chomutov, Teplice, Ústí nad Labem, Karviná, Nový Jičín, Sokolov b) hospodářsky slabé regiony - okresy Tachov, Hodonín, Třebíč, Bruntál, Děčín, Jeseník, Přerov, Šumperk, Znojmo, Blansko c) regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností - okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Louny, Svitavy, Ostrava-město, Kroměříž, Vsetín d) regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností - obce s rozšířenou působností Ostrov, Frýdlant, Králíky, Světlá nad Sázavou, Šternberk, Uničov, Valašské Klobouky, Vítkov

Zdroj: Zpráva o plnění Strategie regionálního rozvoje České republiky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK