Devizové rezervy Číny zažily první čtvrtletní pokles od roku 1998

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 13. ledna (ČTK) - Čínské devizové rezervy se ve čtvrtém čtvrtletí snížily o 0,6 procenta na 3,18 bilionu dolarů (zhruba 63 bilionů Kč). Zaznamenaly tak první čtvrtletní pokles od roku 1998. Vyplývá to podle internetového serveru BBC z dnešních údajů čínské centrální banky.

Devizové rezervy Číny i nadále zůstávají s velkým náskokem největší na světě. Dnešní údaje však podle agentury Reuters naznačují, že období velkého hromadění zahraničních měn v Číně se chýlí ke konci a že Peking možná bude nucen učinit nová opatření, aby zabránil odlivu kapitálu.

Čínský obchodní přebytek se podle úterních údajů v loňském roce snížil na 155 miliard dolarů (zhruba 3,1 bilionu Kč) z předloňských 183 miliard dolarů. Zaznamenal tak již třetí celoroční pokles za sebou. V samotném prosinci sice přebytek stoupl, tempo růstu exportu však bylo nejpomalejší za dva roky.

Analytik Tching Lu ze společnosti Bank of America-Merrill Lynch předpokládá, že trend klesajících obchodních přebytků zpomalí příliv kapitálu do Číny, což si vyžádá politická opatření ke stabilizaci ekonomických podmínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK