Týden na komoditních trzích

16.01.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na nejnižší hodnoty za poslední tři týdny se na New York Mercantile Exchange propadla cena ropy.

Ropa
Na nejnižší hodnoty za poslední tři týdny se na New York Mercantile Exchange propadla cena ropy poté, co se někteří diplomaté pracující pro Evropskou unii nechali slyšet, že ropné embargo vůči Iránu bude zřejmě zhruba o půl roku odloženo.  Některé země totiž potřebují čas na to, aby si zajistily dodávky z jiných zemí. Navíc ještě před případným vyhlášením sankcí budou probíhat jednání mezi zástupci Mezirnároní agentury pro atomovou energii a iránskou vládou. Ropa ztrácela také kvůli faktu, že Francii a některým dalším zemím Eurozóny byl snížen agenturou Standard and Poor´s rating.  Nejaktivněji obchodovaný únorový kontrakt americké lehké ropy tak zakončil týden na 98,70 amerických dolarech za barel, což byla nejnižší uzavírací cena od 21. prosince. Za celý týden klesla cena ropy o 2,8 procenta a v porovnání se situací před rokem je nižší o osm procent.

Pomerančový koncentrát
Ve znamení vysoké volatility se nesl minulý týden trh s pomerančovým koncentrátem. V úterý napřed cena prudce letěla vzhůru, v dalších dvou dnech došlo ke korekci a v pátek zase cena rostla. Za tímto vývojem stojí vyšetřování americké Food and Drug Administration, která zkoumá obsah fungicidu v pomerančových džusech vyrobených z brazilských pomerančů. V USA není tato látka povolena, v Brazílii se využívá v boji proti plísni. Brazílie je největším dovozcem pomerančů do Spojených států a na americkém trhu se v tomto segementu podílí 25 procenty. Páteční uzavíra cena cena na burze ICE futures byla 184,60 centů za libru, plus 3,85 procenta v porovnání se závěrem předchozího týdne.
 
Kukuřice
Druhý týden po sobě šla dolů cena kukuřice na burze Chicago Board of Trade (součást CME Group). Hlavním faktorem byly příznivé pěstitelské podmínky v Jižní Americe a také posilující amerických dolar, který tak zdražoval americkou produkci pro potenciální kupce ze zahraničí. Dolar se vůči koši šesti významných měn vyšplhal na nejvyšší hodnoty za posledních šestnáct měsíců. Březnový kontrakt kukuřice uzavřel v pátek na 599,5 centech za bušl, za celý týden cena spadla o 6,8 procenta. Pokles byl největší od září minulého roku. Dolů mířila díky lepšímu počasí v Jižní Americe, zejména v Argentině, také cena sojových bobů.

Autor článku

Jaroslav Krejčí

Články ze sekce: INVESTICE