ThyssenKrupp jedná o sloučení části aktivit s Outokumpu

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 23. ledna (ČTK) - Největší německá ocelárna ThyssenKrupp jedná s finskou společností Outokumpu o sloučení některých aktiv. Němci jen potvrdili, že s Finy jednají, nic bližšího neuvedli. Zdroje agentury Reuters ale tvrdí, že jde o výrobu nerezové oceli. ThyssenKrupp se údajně snaží zbavit majetku, který netvoří jádro jeho činnosti, aby mohl splatit část dluhu.

ThyssenKrupp se zabývá výrobou celé řady produktů a zařízení, počínaje ponorkami, přes výtahy až po náhradní díly pro automobily. Podle zdrojů se firma chce zbavit výroby, která na tržbách generuje kolem deseti miliard eur (asi 255 miliard Kč) ročně. Splatila by tak část dluhu, který na konci září činil 3,6 miliardy eur.

Nerez má široké uplatnění, ať už při výrobě příborů, železničních vagonů nebo celé řady dalších výrobků. Nepříznivá situace na trhu ale způsobila, že výrobci nerezové oceli své záměry přehodnocují. Někteří se netají tím, že mohou odvětví úplně opustit. Zápasí totiž s levnou konkurencí asijských výrobců, nadvýrobou a dopady hospodářské recese. Největší světová ocelárna ArcelorMittal loni vyčlenila svou divizi Aperam přes primární emisi akcií (IPO).

"Začali jsme jednat se společností Outokumpu," potvrdil mluvčí ThyssenKrupp. Dva zdroje blízké jednání agentuře Reuters řekly, že německý podnik má snahu divize výrobu nerezové oceli se kompletně zbavit. Nepočítá zřejmě tedy s variantou, že by si nechal alespoň část, ačkoliv žádné pevné rozhodnutí ještě nepadlo.

"ThyssenKrupp se společností Outokumpu jedná už nějaký čas," poznamenal jeden ze zdrojů. Dozorčí rada ThyssenKrupp se ale podle nich k záměru ještě nevyjádřila. Finský podnik informace vůbec nekomentoval, akcie firmy ale ráno přidávaly kolem 17 procent. Naopak akcie ThyssenKrupp zůstaly bez výraznějších změn.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK