Soud zamítl návrh na insolvenci Czech Connect Airlines

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 24. ledna (ČTK) - Krajský soud v Ostravě zamítl návrh na vyhlášení insolvenčního řízení s leteckou společností Czech Connect Airlines, který na sebe podala sama firma. Společnost podle soudu neuvedla, čeho se insolvenčním návrhem domáhá, dostatečně nebyl podle něj popsán ani hrozící úpadek. Vyplývá to z Insolvenčního rejstříku. Firma se může odvolat do 15 dnů.

Bankrotující firma na sebe podala návrh na zahájení insolvenčního řízení minulý čtvrtek. Podle soudu však obsahuje několik nedostatků, kvůli kterým nemohlo být řízení zahájeno. "Dlužník v návrhu neuvedl specifikaci toho, čeho se od soudu podaným návrhem domáhá," píše se například v usnesení.

Firma v návrhu uvedla, že má více věřitelů, závazky po 30 dnech splatnosti a že jejich celková výše převyšuje hodnotu majetku firmy. Podle soudu jsou to ale jen obecné definice stavu úpadku a chybí konkrétní údaje, které by ukazovaly na hrozící úpadek letecké společnosti. "Dlužník nijak nepopisuje, že a proč by měl soud se zřetelem ke všem okolnostem předpokládat neschopnost dlužníka splnit podstatnou část svých peněžitých závazků," uvedl soud.

Loni firma přepravila na všech svých linkách asi 108.000 cestujících. Dvěma boeingy 737 létala z několika českých letišť do Moskvy, Petrohradu, Jekatěrinburgu a Rostova na Donu. Czech Connect Airlines do konce roku 2010 působila pod názvem Central Charter Airlines a zabývala se výhradně charterovou přepravou. Od loňského ledna společnost změnila jméno a začala provozovat i spojení na vícero linkách mezi českými a ruskými městy. Poslední spoj společnosti odletěl minulý pátek v podvečer z Brna do Moskvy, od té doby už nelétá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK