UNCTAD: Přímé zahraniční investice loni stouply o 17 pct

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 24. ledna (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic (FDI) v loňském roce navzdory ekonomické krizi stoupl o 17 procent na 1,509 bilionu USD (29,4 bilionu Kč). K růstu přispěly zahraniční fúze a akvizice, investice na zelené louce se snížily. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Další růst čeká UNCTAD i v letošním roce.

Investice byly o 28 procent vyšší než před dvěma lety. Jsou však stále 23 procent pod rekordem z roku 2007.

Rostoucí investice naznačují zvyšující se globalizaci a chuť k velkým projektům v zahraničí, což může vést k rozšíření obchodu a tvorbě dalších výrobních kapacit po celém světě. V porovnání s chmurnou náladou na světových finančních trzích je návrat zájmu o investice vzácným pozitivním signálem.

Výdaje za zahraniční fúze a akvizice stouply o 49,7 procenta na 507,3 miliardy USD. Investice na zelené louce, kdy investor zahájí operace v zahraničí od nuly, však klesly o 3,3 procenta na 780,4 miliardy USD.

Do rozvojových zemí loni přitekl rekordní objem investic, hlavně díky investicím na zelené louce. Čína byla druhou největší destinací pro FDI, celkem získala investice za rekordních 124 miliard USD a rekord zaznamenala již druhým rokem za sebou. Investice do Indie stouply o 38 procent po velkém poklesu v roce 2010. S výší 34 miliard USD však Indie stále vysoce zaostává za Čínou.

Investice v Latinské Americe stouply o 35 procent na 216,4 miliardy USD, hlavně díky investicím do nových projektů v Brazílii, Argentině a Chile. Fúze a akvizice se však snížily o 31 procent. Vzrostly také investice do finančních center v daňových rájích v Karibiku kvůli nejistotě na globálních trzích.

Poprvé za tři roky se zvýšily investice do rozvinutých zemí, a to o 18 procent na 753 miliard USD, hlavně díky zvýšení investic v Evropě. FDI do USA, která jsou největším trhem pro zahraniční investice, se snížily o 7,7 procenta na 210,7 miliardy USD.

"Na základě současných vyhlídek zásadních faktorů, jako je růst HDP a vlastnictví hotovosti v nadnárodních korporacích, UNCTAD odhaduje, že tok FDI ve 2012 mírně stoupne, na zhruba 1,6 bilionu USD," uvádí se ve zprávě. Nadále však zůstávají rizika, protože světová ekonomika je křehká a předběžná čísla naznačují, že majetkové investice v rozvinutých zemích letos zpomalí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK