Vláda dnes projedná novelu insolvenčního zákona

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Vláda se dnes bude zabývat novelou insolvenčního zákona, která by měla zamezit bezdůvodnému podávání insolvenčních návrhů. Navrhovatelé, kterými jsou ministerstvo spravedlnosti a stálá expertní skupina pro insolvenční právo, chtějí, aby bylo možné návrh věřitele odmítnout pro zjevnou bezdůvodnost. V takovém případě požadují možnost stanovení pokuty až 100.000 korun.

Z novely dále vyplývá, že by soud mohl uložit věřiteli povinnost složit finanční částku k zajištění náhrady škody, která by dlužníku vznikla nedůvodným zahájením insolvenčního řízení.

Ministři také projednají návrh rozpočtu Pozemkového fondu ČR na letošní rok. Projednávání tohoto návrhu už vláda dvakrát přerušila. Výdaje fondu by měly meziročně stoupnout o 70 milionů korun na 1,7 miliardy Kč. Fond má ke konci roku přestat existovat a sloučit se s pozemkovými úřady.

Kabinet má na programu i návrh přihlášky České republiky do projektu "Ovoce do škol" pro příští školní rok. Termín pro zaslání přihlášky Evropské komisi je do konce ledna. S přihlášením do programu, v jehož rámci dostávají školáci dotované ovoce, nesouhlasí ministerstvo financí. Podle návrhu si projekt ve školním roce 2012 až 2013 vyžádá celkem 73 milionů korun. Z toho 53 milionů Kč dá Evropská unie, zbylých 20 milionů doplatí Česko ze státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK