Apple opět ve formě, jeho zisk a tržby skončily vysoko nad odhady

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cupertino (USA) 25. ledna (ČTK) - Americká technologická společnost Apple se díky nevídaně vysokému růstu prodeje telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad dostala v posledním čtvrtletí opět do formy a bohatě nahradila výpadek předešlého čtvrtletí. Její tržby vzrostly meziročně o 73 procent na 46,3 miliardy dolarů (asi 900 miliard Kč) a zisk se zvýšil více než dvojnásobně. Výsledky výrazně překonaly očekávání analytiků a akcie nejhodnotnější světové technologické firmy po nich vyskočily o osm procent na nový rekord.

Čistý zisk firmy, kterou založil nedávno zesnulý technologický vizionář Steve Jobs, v prvním čtvrtletí firemního fiskálního roku (říjen-prosinec) vzrostl o 118 procent na 13,1 miliardy dolarů. Zisk na akcii se vyhoupl podobným tempem na 13,87 USD. Analytici na Wall Street v průměru předpokládali tržby 38,9 miliardy dolarů a zisk na akcii kolem deseti dolarů.

Za prudkým růstem tržeb a ziskovosti jsou vysoké prodeje telefonů iPhone a tabletů iPad během svátků, jimiž firma překonala propad růstového tempa v předcházejícím čtvrtletí. IPhonů se během tohoto období prodalo 37 milionů, tedy dvakrát víc, než v předcházejícím čtvrtletí a více než než dvakrát tolik ve srovnání se stejným čtvrtletím před rokem.

IPhone se na čtvrtletních tržbách firmy podílel 53 procenty a poprvé tak zaujímal více než polovinu jejích výnosů. Čtvrtletní prodej iPhonů podle agentury AP znamená, že Apple zřejmě získá zpět pozici největšího světového výrobce chytrých telefonů. Hlavní konkurenti Nokia a Samsung oznámili předběžně za čtvrté čtvrtletí loňského roku prodej zhruba 35 milionů svých telefonů.

Apple za čtvrtletí dodal do prodejních sítí 15,4 milionu iPadů, což byl rovněž více než dvojnásobek jejich prodejů ve stejném období předešlého roku. Listopadový nástup tabletu Kindle Fire od firmy Amazon odbytu iPad zjevně nijak neublížil.

"Bylo to bezvadné čtvrtletí. Investiční komunita žádnou podobnou firmu nikdy nezažila, jak v technologickém sektoru, tak mimo něj," řekl AP k výsledkům analytik Brian Marshall z firmy ISI Group.

Akcie Applu v elektronickém obchodování po uzavření oficiálního trhu vyskočily o osm procent na zhruba 452 dolarů a překonaly nedávné maximum 427,75 USD. Pokud takovýto růst Apple potvrdí v dnešním oficiálním obchodování, může se stát opět nejhodnotnější soukromou společností světa, o což se v poslední době přetahuje s ropným koncernem Exxon Mobil. Tržní hodnota Applu by se pohybovala kolem 420 miliard dolarů, zatímco Exxon na konci úterního obchodování měl celkovou kapitalizaci asi 418 miliard USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK