Výměna klecí pro nosnice přijde chovatele na 2,8 miliardy Kč

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Výměna klecí pro nosnice podle pravidel EU bude české chovatele stát přibližně 2,8 miliardy Kč. Řekla to dnes na tiskové konferenci předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. Původní odhady činily 1,6 miliardy. Tuzemští drůbežáři měli k začátku letošnímu roku vyměněno a rekonstruováno 80 procent klecí. Zbylá pětina by měla být vyměněna v první polovině letošního roku.

Tím, že od začátku letošního roku chovají nosnice pouze v nových, takzvaných obohacených klecích, splnili čeští drůbežáři unijní požadavky. V neobohacených klecích se v Česku nyní žádné nosnice nechovají. Směrnici EU však nesplnilo 15 jiných členských států. Největší hrozbou pro český trh je Polsko, které do Česka ve velkém vejce vyváží, uvedla Tůmová.

Evropská komise minulý týden uvedla, že zahájí procedury pro porušení unijního práva se státy, v nichž nejsou respektována dávno dohodnutá pravidla týkající se klecí pro nosnice.

V takzvaných obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena asi o třetinu větší plocha než v neobohacených, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK